Учени откриха защо някои хора са по-уязвими на Covid-19

Здраве Добави коментар

Изследователи, работещи за различни научни институти във Великобритания и Бразилия, разгадаха отчасти мистерията защо някои хора са природно по-уязвими на Covid-19 от останалите, съобщи електронното издание "Медикъл Експрес".

Woman wearing face mask during coronavirus outbreak
Woman wearing face mask during coronavirus outbreak © engin akyurt

В публикация в сп."Сайънс" учените представят резултатите от изследването си на интерферонната система и ролята й в борбата с вируса SARS-CoV-2.

С развитието на пандемията от новия коронавирус стана ясно, че при някои хора се проявяват много по-сериозни симптоми на инфекцията Covid-19, отколкото при други хора. Някои почти нямат симптоми, а други се разболяват толкова тежко, че дори умират.

Изследователите са направили генетичен скрийнинг, стимулиран с интерферон, за да изолират ензимите, участващи в известяването на имунната система за развитието на инфекцията. Така те стигат до ензима OAS1, който реагира на сигналите на интерферона, като призовава за имунен отговор при засичане на вируса SARS-CoV-2. Предишно изследване показа, че OAS1 се прикрепя към клетъчните мембрани с помощта на пренилова група като част от процеса на алармиране за инфекцията. Установено е също, че това може да инхибира размножаването на вируса.

Учените от Великобритания и Бразилия са изследвали 500 пациенти с Covid-19 с различни симптоми и са установили, че тези, при които не е открит OAS1, са проявили много тежки симптоми. Защо има хора, при които този ензим липсва, все още не е ясно, но резултатите от изследването може да помогнат за разработването на нови видове ваксини срещу Covid-19 и други видове инфекции.

Експертите също така са изследвали и прилепи от вида малък подковонос, които се оказало, че нямат ензима OAS1, защитаващ хората от новия коронавирус. Това обяснява защо вирусът е така смъртоносен за този вид и защо прилепите разпространяват множество вируси.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #коронавирус # Covid-19