СЗО прескочи две гръцки букви за коронавируса

Здраве Добави коментар

СЗО прескочи две гръцки букви от азбуката в наименованието на варианта на коронавируса съобщава Associated Press.

© visuals, Unsplash

Световната здравна организация е пропуснала две от гръцката азбука, NU и XI, при назоваването на името Омикрон (Omicron), новоидентифицирания вариант на коронавируса.

Агенцията заяви, че е направила това за да не се получи объркване, тъй като NU звучи като "нов" (new) и да избегне "предизвикване на обида", тъй като Си е често срещана фамилия в Китай.

В петък СЗО даде името "Омикрон" на нов вариант на коронавируса, който причинява COVID-19. Агенцията също така го определи като "вариант, пораждащ безпокойство". За първи път за "омикрон" беше съобщено на здравната агенция на ООН от учени в Южна Африка и е идентифициран и в няколко други страни, съобщи Associated Press.

СЗО е следвала гръцката азбука, когато именуването на вариантите на вируса, SARS-CoV-2 и много хора очакваха агенцията да обозначи последния ню, който идва след му, вариант на обозначен на 30 август. Вместо това СЗО прескочи nu, както и xi, следващата гръцка буква в редицата - което беше отбелязано от много потребители в социалните медии, а някои се питаха дали това е за да се избегне да не обиди китайския лидер Си Дзинпин.

Първите и основни признаци на заразяване с щама на коронавируса Omicron са силна умора и главоболие, рядко с температура или болки в гърлото, казва Анжелика Куце, председател на Южноафриканската медицинска асоциация, която практикува медицина в предградие на столицата Претория.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: # Covid-19 #коронавирус