Реваксинацията с "Модерна" повишава нивото на антителата

Здраве Добави коментар

Прилагането на трета доза на ваксината, разработена от американската компания "Модерна", след преминаването на пълния курс на ваксинация с препарата й, способства за повишаването на антителата срещу бразилския и южноафриканския щам на коронавируса, предадоха световните агенции.

© Ian Hutchinson

За това свидетелстват предварителните данни от клиничните изпитания, публикувани на сайта на "Модерна".

В изследванията били използвани вече прилаганата ваксина на компанията, както и експериментален препарат, разработен специално за борба с южноафриканския вариант на коронавируса. Според предварителните резултати от втората фаза на изпитанията станало видно, че една доза от ваксината или доза с експерименталната ваксина срещу коронавируса , въведена повторно на вече ваксинираните, повишава титула на антителата към двата щама на коронавируса - южноафриканския и бразилския.

В изпитанията взели участие 40 души, получили два компонента от ваксината на Модерна. Отбелязва се, че след въвеждането на третата доза на една от ваксините при всички участници бил констатиран ръст на антителата както към коронавируса, така и към споменатите му два варианта.

Разработчиците отчитат, че ваксината, разработена специално срещу южноафриканския щам, се е оказала по-ефикасна срещу него, отколкото обичайната ваксина.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #коронавирус #covid-19