При алергична реакция към първата доза на РНК ваксина втора е безопасна

Здраве Добави коментар

За хората, проявили алергична реакция към първата доза на РНК ваксина срещу Ковид-19, поставянето на втора доза е безопасно, предаде Ройтерс, като цитира данните от ново американско проучване.

© Mat Napo, Unsplash

Най-сериозната алергична реакция като анафилактичен шок настъпва при 2% или при 2,5 на всеки 10 000 души, имунизирани с РНК ваксини, каквито са препаратите на "Пфайзер/Бионтех" и на "Модерна".

Учените са анализирали данни на 189 възрастни, които са проявили реакция - зачервяване, световъртеж, замайване, изтръпване, стягане в гърлото, хрипове, недостиг на въздух - при поставянето на първата доза от тези ваксини. На 84% от тези хора е поставена втора доза, като една трета от тях са получили предварително антихистаминов препарат.

Всички те са понесли препарата, включително и тези, които при първата доза са проявили анафилактични реакции. Алергичните симптоми след втората доза на РНК ваксина са били леки и са били лесно овладяни, сочат данните от проучването.

"Пълна двудозовата ваксинация става още по-важна с разпространяването на варианта Делта на новия коронавирус. Подозираме, че има много хора, които не са си сложили втората доза заради алергични симптоми", казва д-р Матю Кранц от университета "Вандербилт", един от авторите на проучването.

"Според нашите данни повечето пациенти, които са проявили незабавни и потенциално алергични реакции към РНК ваксини срещу Ковид-19, понасят втората доза", е заключението на изследователския екип.

Данните от проучването са публикувани в специализираното издание "ДЖАМА интърнъл медисин".

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: # Covid-19 #ваксина