Новият коронавирус заразява пряко и устната кухина

Здраве Добави коментар

Новият коронавирус заразява клетките в устата и слюнката и затова някои хора изпитват симптоми като загуба на вкус, сухота и обриви в устата, съобщи "Мейлонлайн".

Вижте повече

Лекари предупреждават: Коронавирус и грип - смъртоносна комбинация

Два пъти се увеличава риска от смърт, ако човек се зарази едновременно със сезонен грипен щам и COVID-19, пише Телеграф.

Устната кухина играе роля и за предаването на вируса към белите дробове и храносмилателната система чрез слюнката. Всичко това са установили американски специалисти от Националния институт за дентални и черепно-лицеви изследвания в САЩ.

"Нашето изследване, което разкрива потенциално подценяваната роля на устната кухина в заразяването с новия коронавирус, може да открие нови линии на проучвания и по-добро разбиране на пътищата за заразяване и протичане на заболяването", каза ръководителят на изследването Блейк Уорнър от института.

Възможността на вируса да заразява различни части и органи на тялото може да обясни широкоспектърните симптоми при пациенти с Covid-19.

За учените е известно, че новият коронавирус може да се открие в слюнката, но не се знаеше как прониква там. При пациенти с Covid-19 и симптоми като кашлица, се предполага, че вирусът в слюнката се появява чрез назално дрениране. Но това не обяснява как вирусът се озовава в слюнката на пациенти, които нямат дихателни симптоми.

Учените са открили РНК от два ключови протеина, с които вирусът прониква в организма, в определен вид клетки на слюнчените жлези и на тъканите, покриващи устната кухина. Наличието им показва уязвимостта на тези тъкани, след като вирусът използва съдържащите се в тях протеини за заразяване.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #коронавирус