Лекари предупреждават: Коронавирус и грип - смъртоносна комбинация

Здраве Добави коментар

Два пъти се увеличава риска от смърт, ако човек се зарази едновременно със сезонен грипен щам и COVID-19, пише Телеграф.

Експерти направили анализ на медицински досиета на пациенти, хоспитализирани от януари до април тази година. Оказва се, че наличието на двойна инфекция (сезонен грип + COVID-19 ) води до смъртност от 43%, а наличието само на един коронавирус - до 23%.

Междувременно проучване на университета "Дюк" установи, че хората, които са преболедували треска денга може да са имунизирани срещу COVID-19.

Учените направил това заключение, като сравнили географското разпределение на случаите на коронавирусната инфекция в Бразилия с разпространението на треска денга в същата държава през 2019-2020 г. Установили, че в регионите, в които през последните години е регистриран бум на денге, разпространението на COVID-19 става с по-бавни темпове. Ако това предположение бъде потвърдено, хората ще могат да получат известен имунитет срещу коронавируса след ваксиниране срещу денга.

Нека ви напомним, че треска денга е остро вирусно заболяване, предавано от ухапване от комари. Характеризира се с висока температура, интоксикация, обрив и подути лимфни възли. Лечението обикновено отнема 2-7 дни. Треската засяга най-често хората в Южна и Югоизточна Азия, Африка, Океания и Карибите.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър