Котките могат да се заразяват с коронавирус от околната среда

Здраве Добави коментар

Нидерландски биолози откриха доказателства, че домашните котки понякога се заразяват с коронавирус при контакт с него в средата, която ги заобикаля, съобщи bioRxiv.

© Lloyd Dirks

При това вирусът SARS-CoV-2 се предава в популацията им с достатъчно висока скорост за поддържане на заразата.

Биолозите от университета във Вагенинген са се заинтересували колко често животните се заразяват косвено, а не след преки контакти с хора или себеподобни. С тази цел те са проследили осем двойки домашни котки, които често са контактували помежду си, и как се разпространява вируса SARS-CoV-2 , когато има заразено животно.

Оказва се, че вирусът се предава активно както пряко, така и косвено, като честотата и скоростта на предаването му са значително по-високи от нивото, необходимо за развитието на самоподдържаща се епидемия. В същото време учените установиха, че косвените случаи на инфекция са сравнително редки, тъй като новият коронавирус бързо губи своята жизнеспособност. Средно замърсената среда и повърхности стават безопасни за други котки за 8-9 часа.

В същото време учените не са регистрирали сериозни симптоми на заболяването при нито една котка, с изключение на относително лека форма при две животни. Това предполага, че домашните котки могат да служат като латентен резервоар на инфекция, чието появяване и разпространение ще бъде особено трудно да се наблюдава поради липсата на видими признаци на заболяването, обобщават учените.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър