Консумацията на просо намалява риска от диабет

Здраве Добави коментар

Консумацията на просо намалява риска от развитието на диабет, според данни от проучване на африкански специалисти, цитирано от специализираното издание "Медикъл експрес".

Vegan veggie Bowl
Vegan veggie Bowl
© Jo Sonn

Установено е, че при диабетиците, в чиято ежедневна диета е включен този продукт, нивото на кръвната захар пада с между 12% и 15%.

Изследователите анализират резултати от 65 проучвания в цял свят, за да установят влиянието от консумацията на просо върху кръвната захар. Пет от тях са направени в африкански държави: две в Нигерия и по едно в Етиопия, Танзания и Судан.

Продуктът има нисък до среден гликемичен индекс спрямо смлян ориз и рафинирана пшеница.

"Включването на просото в хранителния режим намалява гликемичния индекс на диетата като цяло," обяснява Анита Сита, която е сред авторите на проучването и специалист по хранене. "Разнообразяването на основните продукти с просо може да има голямо положително въздействие за контрола на диабета и да се намали риска от развитието му".

Броят на болните от диабет в африканските държави бележи голям ръст и затова учените активно търсят начини за намаляването на разпространението на болестта. Според прогнозите до 2045 г. броят на диабетиците в Африка ще е 47 милиона души, което е със 143% ръст спрямо 2019 г.

Проучването е публикувано в изданието "Фронтиърс ин нутришън".

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър