Изключително ценни монети са открити при археологически разкопки в "Русокастро"

България Добави коментар

Изключително ценни находки са открити при проучвателни разкопки на археолози в крепостта "Русокастро" край Дебелт.

Става въпрос за монети, железни върхове на стрели, един фрагментиран шлем. Сред находките са и поне седем средновековни съда - амфори и стомни, които са буквално смазани от рухналите камъни и ще бъдат възстановени в реставрационните ателиета на музея. Сред монетите - освен на Ахейското княжество, Андроник Трети Палеолог и цар Иван Александър, особен интерес представлява изключително добре запазена монета на цар Михаил Трети Шишман Асен - праправнук на цар Иван Асен Втори и царица Ирина Комнина, царувал от 1323-та до 1330 година. Това съобщиха от Регионалния исторически музей в Бургас.

В момента текат разкопки на водохранилището на замъка, което се оказва едно от най-големите в днешните български земи. То е с максимална дължина 15 метра и ширина 7 м. Събирало е между 300 и 350 кубически метра вода. Точно по средата му са иззидани три огромни пилона, които са поддържали два полуцилиндрични свода. Те от своя страна са били подът на втори етаж, който вероятно е с представителен, палатен характер. Подобни водохранилища, с такова покритие, почти не са познати в България. В крепостта Мнеакос/Моняк в Родопите има подобно съоръжение, подобно е било и едно от градските водохранилища на Филипопол - днешния Пловдив. Най-близък паралел - с подобни пилони и колони, поддържащи сводове с арки, се откриват в някои водохранилища на Константинопол - днешния Истанбул, разказват археолози.

Сега се работи в много трудни условия. Вероятно при земетръс сводовете на щерната са рухнали заедно с втория етаж и в момента археолозите изчерпват буквално само камъни, които се изнасят на височина 3-3.5 м. само на ръка, с кофи и въжета, обясниха от музея в Бургас.

И тази година разкопките на средновековния град Русокастро са финансирани от Община Камено и Министерството на културата и се изпълняват от Регионалния исторически музей в Бургас.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Археология