Европейски дни на птиците ще се проведат на 2 и 3 октомври

Афиш България Добави коментар

Европейските дни на птиците 2021 г. ще се проведат на 2 и 3 октомври (събота и неделя) в няколко български града, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/. Инициативата е на BirdLife International, а БДЗП е партньор за България.

© Gareth Davies

Милиони мигриращи птици ще напуснат Европа в идните седмици, отправяйки се към местата си за зимуване в Африка. По време на миграцията птиците преодоляват хиляди километри и преминават през много опасности, разположени по техните въздушни маршрути, посочват от организацията.

Градове-домакини на събитието в България са София, Варна, Бургас, Свищов, Гоце Делчев и Козлодуй.

В София на 2 октомври от 10.00 часа ще се състои наблюдение на птици в Южен парк.

Във Варна на 2 октомври от 09.00 часа ще има наблюдение на птици в района на Варненското езеро.

В Бургас на 2 и 3 октомври ПЗЦ "Пода" организира наблюдение на птици от терасата на природозащитния център, лекции и беседи за миграцията на птиците, награди за най-активните участници.

В Свищов на 2 октомври от 10.00 часа ще има наблюдение на птици в местността Паметниците.

В Гоце Делчев на 2 октомври от 10.00 часа е организирано наблюдение на птици и събиране на битови отпадъци в с. Баничан. От 16.00 часа ще се състои мултимедийна презентация "Чудото Миграция" в Интеракт зала в младежкия дом в Гоце Делчев. На 3 октомври от 10.00 часа ще се състои поход до местността Рибарниците. Сборният пункт е пред завода за ципове.

В Козлодуй на 2 октомври от 10.00 часа ще се състои наблюдение на птици, лекция за миграцията и викторина с награди на Пристанище Козлодуй, срещу пясъчната коса на остров Козлодуй.

Международното събитие се организира от 1993 г. насам и за 27 години в него са взели участие повече от 1 милион души, които са наблюдавали над 75 милиона птици. Основната цел на тази 28-годишна традиция е да повиши вниманието към едно от най-опасните събития в живота на птиците - тяхната миграция, която е съпроводена от безброй застрашаващи ги фактори, посочват от БДЗП.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър