Първата в България водноелектрическа централа е пусната преди 121 години

Любопитно България Добави коментар

Първата в България и на Балканския полуостров водноелектрическа централа - ВЕЦ "Панчарево", е пусната в експлоатация в началото на ноември преди 121 години. Това разказват от Националния политехнически музей /НПТМ/ в страницата си във Фейсбук.

Тя започва да работи през 1900 г. и е осигурявала електричеството за осветление, за трамваите на столицата и за индустриалните предприятия в София. А това според специалистите нарежда града сред първите електрифицирани европейски столици.

Централата е изградена от Дружеството на големите строителни предприятия на Марсилия, а монтажните работи са извършени от фирмата "Оерликон" - Женева. Първоначално машинната зала е оборудвана с четири турбогрупи, производство на "Пикар&Пикте" - Женева, посочват от НПТМ. Централата е действаща до началото на 80-те години на ХХ век.

През 1986 г., по инициатива на НПТМ, Националният институт за паметници на културата декларира ВЕЦ "Панчарево" като паметник на културата. Оттогава датира и идеята за превръщането на машинната зала в експозиция, а на откритото пространство да се изгради екологичен парк, отбелязват от музея.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър