​Имунизирането на бременни жени срещу Covid-19 предпазва и новородените им деца

Здраве Добави коментар

Имунизирането на бременните жени срещу Covid-19 е необходимо за защита на новородените от коронавирусната инфекция, съобщи ТАСС.

Pregnant caucasian woman with hands on her belly
Pregnant caucasian woman with hands on her belly © Anastasiia Chepinska

Агенцията цитира изказване на зам-директора по научната дейност на руския Национален медицински изследователски център по акушерство, гинекология и перинатология и главен специалист по акушерство и гинекология на руското министерство на здравеопазването Лейла Адамян пред телевизионния канал "Русия-24".

"Трябва да ваксинираме жените, които се готвят да забременеят и това има голямо значение, за да бъдат в безопасност и те, и децата им. Аз вече окончателно стигнах до извода, че е нужно да ваксинираме не само жените преди бременността, но и по време на бременността", каза тя.

Адамян отбеляза, че по света са имунизирани 147 000 жени, които не са знаели, че са бременни, когато са се ваксинирали. "Имунизацията не влияе отрицателно на бременността, на плода, освен това през плацентата преминават антитела, които предпазват плода от коронавирусната инфекция. Чрез кърмата детето също получава такава специална защита", подчерта тя.

Експертката добави, че сред разпространените усложнения от коронавируса при бременните жени са преждевременно раждане, необходимост от цезарово сечение при раждане, дихателна недостатъчност, диабет, високо артериално налягане, цитокинова буря, възпалителни реакции, пневмония, неправилно развитие на плода и намаляване на телесната му маса.

"Няма нито един аргумент, който да ни сочи, че не бива да се ваксинират жените преди забременяване или по време на бременността", обобщи Адамян.

По-рано Александър Гинцбург, директор на руския център "Гамалея", където бе разработена руската ваксина срещу Ковид-19 "Спутник V", съобщи, че ваксината не вреди на новородените. Той каза, че антителата на майката са единствената защита на новороденото до 6-7 месечната му възраст, която позволява да се предотврати евентуална зараза с новия коронавирус.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: # Covid-19 #коронавирус