Европа ще постигне колективен имунитет до август

Здраве Добави коментар

Европа може да постигне колективен имунитет срещу коронавируса в рамките на следващите четири месеца, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на ръководителя на германската фармацевтична компания "Бионтех", която разработи първата широко одобрена ваксина срещу Ковид-19 съвместно с американския си партньор "Пфайзер".

© André Ravazzi

Докато точният праг, необходим за достигане на това критично ниво на имунизация, остава предмет на дебати, според експертите ниво над 70 процента би нарушило значително предаването на коронавируса в рамките на дадена популация.

"Европа ще достигне колективния имунитет през юли, най-късно до август", заяви пред репортери изпълнителният директор на "Бионтех" Угур Шахин.

Ваксината на неговата компания съставлява голям дял от дозите, прилагани в Европа и Северна Америка.

Шахин допълни, че данните за хора, получили ваксината, показват, че имунният отговор с времето отслабва и вероятно ще е необходима трета доза.

Проучванията сочат, че ефикасността на ваксината на "Пфайзер/Бионтех" намалява от 95 процента на около 91 процента след шест месеца, отбелязва Угур Шахин.

"С оглед на това ще имаме нужда от трета доза, за да върнем отново защитата на ваксината до почти 100 процента", каза той, предлагайки бустерът да се прилага 9-12 месеца след първата доза. "След това вероятно ще е необходимо да се прилага нов бустер всяка година или на 18 месеца", допълни Шахин.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #коронавирус #covid-19