Ефективността на ваксините срещу Covid-19 намалява при варианта Делта

Здраве Добави коментар

Защитата, която осигуряват двете на най-често използвани ваксини срещу Covid-19 в условията на доминиращ Делта вариант на коронавируса, отслабва в рамките на три месеца, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от британско проучване.

Covid-19 Vaccine Bottle Mockup (does not depict actual vaccine).
Covid-19 Vaccine Bottle Mockup (does not depict actual vaccine). © Daniel Schludi

Изследването установява също, че заразените след получаване на две дози от ваксините на "Пфайзер" и "АстраЗенека" могат да представляват по-голям риск за околните, отколкото при предишните варианти на коронавируса.

На базата на над три милиона проби от носа и гърлото, взети из цяла Великобритания, проучването на Оксфордския университет показва, че 90 дни след прилагането на втора доза от ваксината на "Пфайзер" или "АстраЗенека", тяхната ефективност за предотвратяване на инфекции е спаднала съответно до 75 процента и 61 процента. За сравнение - числата, отчетени две седмици след поставянето на втора доза, са съответно 85 процента и 68 процента. Спадът в ефективността е по-изразен при хората на и над 35 години, отколкото при индивиди под тази възраст.

"И двете ваксини, в две дози, все още се справят добре срещу варианта Делта. Когато стартирате много, много силно, ви предстои да изминете дълъг път", казва Сара Уокър, професор по медицинска статистика в Оксфорд и водещ автор на изследването.

Уокър не е участвала в работата по ваксината на "АстраЗенека", разработена първоначално от специалисти по имунология от Оксфордския университет.

Изследователите не се наемат да прогнозират колко повече ще спадне защитата с течение на времето, но предполагат, че ефикасността на двете ваксини ще се изравни в рамките на 4-5 месеца след втората доза.

Подчертавайки повишения риск от инфекция с варианта Делта, проучването също така показва, че при хората, които се заразят, въпреки че са напълно ваксинирани, се наблюдава подобен вирусен товар като при неваксинираните - очевидно влошаване на ситуацията спрямо времето, когато Алфа вариантът беше доминиращ във Великобритания.

Изводите от изследването на Оксфордския университет са в съответствие с анализ на американските Центрове за профилактика и контрол на заболяванията (CDC). Те идват в момент, когато правителството на САЩ очертава планове от следващия месец да направи общодостъпни допълнителните дози от ваксините срещу Ковид-19 на фона на увеличаващите се инфекциите с варианта Делта. Анализът цитира данни, показващи намаляване на защитата от ваксините с течение на времето.

Израел започна да прилага трети дози от ваксината на "Пфайзер" миналия месец, за да се справи с нарастването на местните инфекции, предизвикани от варианта Делта. Очаква се също някои европейски държави да започнат да предлагат бустерни дози на възрастни хора и хора със слаба имунна система.

От "Пфайзер" също заявиха, че ефикасността на ваксината намалява с времето. Миналия месец от "АстраЗенека" съобщиха, че все още проучват колко дълго продължава защитата на ваксината и дали ще е необходима допълнителна доза за поддържане на имунитета.

"Фактът, че виждаме повече вирусни частици, ни навежда на мисълта, че постигането на колективен имунитет може да се окаже по-голямо предизвикателство", казва Коен Пауълс, съавтор на изследването от Оксфордския университет.

За колективен имунитет се говори, когато достатъчно голяма част от населението е имунизирана срещу патоген чрез ваксинация или предишна инфекция. По този начин се предотвратява нарастването на броя на инфекциите.

Проучването, което предстои да бъде рецензирано, преди да бъде публикувано в научно списание, подчертава опасенията на учените, че вариантът Делта, идентифициран за първи път в Индия, може да заразява напълно ваксинирани хора с по-голям процент в сравнение с предишни варианти и че ваксинираните могат по-лесно да го предават.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: # Covid-19 #коронавирус