Асистент-режисьор дал на Алек Болдуин пистолета с уверението, че е безопасен​

Клюки Добави коментар

Докато снимачният екип и актьорите на уестърна "Rust" се готвели да репетират сцена в дървена постройка в пустинното ранчо край Санта Фе, Ню Мексико, асистент-режисьорът Дейв Холс излиза, взема реквизитен пистолет, връща се и го дава на актьора Алек Болдуин с уверението, че е безопасен, защото не е зареден с истински патрони, съобщи Асошиейтед прес.

© Depositphotos

Холс се провиква "cold gun" (термин, който означава, че оръжието не е заредено - бел.ред).

Но това не било така, според документи от разследването, разпространени в петък в САЩ. Вместо това, когато Болдуин натиска спусъка, той убива операторката Халина Хътчинс ранява режисьора Джоуел Соуза, който стои зад нея.

Трагедията се разигра в четвъртък, почти три десетилетия, след като Брандън Лий, син на Брус Лий, умря при подобен инцидент и предизвика въпроси как е възможно това да се случва повторно. Изпълнителният продуцент на полицейския сериал "Новобранецът" на Ей Би Си обяви, че в сериала няма повече да се използват истински оръжия, защото "безопасността на актьорите и екипа е много важна".

Подробностите за инцидента на снимачната площадка в Бонанза крийк роуд се съдържат в искането за обиск от страна на шерифската служба на окръг Санта Фе. Следователите искат да изследват кървавите петна по костюма на Алек Болдуин за ролята му във филма, както и оръжието, с което е стрелял и останалите реквизитни пистолети и муниции, записите от камерите.

Оръжието, с което операторката беше простреляна фатално, е едно от трите, подготвени от оръжейника на продукцията Хана Гутерес и поставени в количка пред сградата, където се снима сцената, се посочва в публикуваните съдебни документи. Холс взел пистолета оттам и го дал на Болдуин, без да знае, че е зареден с истински муниции, пише детектив в искането на съдебна заповед за обиск.

Не е ясно колко куршума са изстреляни. Гутерес е прибрала гилзата след стрелбата и я е предала на полицията, се посочва в документите.

Помощник-сценаристката Мами Мичъл е стояла до операторката Хътчинс, когато куршумът я пронизва.

"Избягах и позвъних на 911, казах : Докарайте всички, изпратете всички", каза тя пред Асошиейтед прес. "Тази жена си отиде в началото на кариерата си. Тя бе изключителна, рядко срещана, много рядко срещана жена".

Мичъл каза, че заедно с други членове на снимачния екип ще участват в частна възпоменателна церемония за операторката в петък вечер в Санта Фе.

Болдуин написа в Туитър, че сърцето му е разбито от трагичния инцидент.

Досега няма отправени обвинения срещу никого и говорителят на шерифската служба Хуан Риос каза, че Болдуин има право да пътува.

"Той е свободен човек", каза Риос.

Местни медии разпространиха снимки на 63-годишната холивудска звезда, известен с множество награди и роли в киното, на които Болдуин се вижда изпаднал в отчаяние пред шерифската служба в Санта Фе след инцидента.

Оръжията, използвани в киното, понякога са истински и могат да стрелят с истински или с халосни патрони, които са без смъртоносен куршум. Халосните патрони също изхвърлят горещи газове и хартия или пластмаси, които могат да бъдат смъртоносни от близко разстояние. Такъв бе случаят с актьор през 1984 г, както и през 1993 г., когато Брандън Лий бе застрелян с куршум от реквизитно оръжие. Подобни инциденти се случват и при зареждането с истински патрони на оръжия, използвани в исторически възстановки.

Стандартите и изискванията за безопасност на оръжията по време на снимки в САЩ са се подобрили много оттогава, каза Стивън Хол, британски ветеран в операторското майсторство. Той каза, че едно от най-рисковите места си остава зад камерата, защото операторът е на огневата линия по време на стрелба, когато актьорът сякаш насочва оръжие към публиката.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Алек Болдуин