Възможни са големи вълни на ковид в бъдеще

Здраве Добави коментар

Съществува реална възможност за големи вълни на Ковид-19 в бъдеще във Великобритания, като те дори могат да се считат за вероятни, заявиха епидемиолози, които изготвят модели на пандемията, за да информират правителството, цитирани от Ройтерс.

© Yoav Aziz

Британският министър-председател Борис Джонсън отмени строгите ограничения в Англия, като заяви, че макар пандемията да не е приключила, Великобритания трябва да се научи да живее с ковид.

Оперативна подгрупа към научната група по моделиране на пандемичния грип (SPI-M-O) заяви, че появата на нови вирусни варианти е най-големият неизвестен фактор в средносрочен до дългосрочен план, заедно с отслабващия имунитет на населението и промените в моделите на смесване.

"Големи бъдещи вълни от инфекции, които се нуждаят от активно управление, за да бъде предотвратен вредният натиск върху сектора на здравеопазването и грижите, са най-малкото реалистична възможност или вероятност", се казва в единодушното заявление на групата.

Великобритания е съобщила за 157 730 смъртни случая от Ковид-19. Страната е на седмо място в световен мащаб, а Джонсън е изправен пред тежки критики за справянето му с пандемията, през която имаше три национални локдауна.

Вариантът Омикрон подхрани увеличаването на случаите в края на миналата година, което накара Джонсън да въведе отново някои ограничени мерки, но смъртните случаи не се увеличиха със същия темп.

Сега той отново отвори напълно икономиката, като обясни това с програмата за бустерни дози, наличието на антивирусни препарати и по-лекото боледуване при варианта Омикрон, поради което смъртните случаи не са толкова много.

Председателят на SPI-M-O заяви пред Ройтерс, че въпреки очакванията положението да се подобрява с всяка година, може да има моменти, в които правителството да се върне назад и да въведе мерки.

"Следващите няколко години ще бъдат много несигурни, а бъдещите огнища и вълни вероятно ще бъдат очебийни, докато нещата се успокоят", се казва в изявлението на SPI-M-O. "До стабилен и предсказуем модел... може да изминат много години".
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: # Covid-19 #коронавирус