​Учени откриха как да прогнозират кои пациенти са податливи на дълъг Ковид​

Здраве Добави коментар

Изследователи от университетската болница на Цюрих, университета на Цюрих, болница "Устер", болница "Лиматал" и Градската болница на Цюрих, Швейцария са разработили метод, който може да прогнозира кои пациенти с Ковид-19 ще развият т.нар пост-Ковид синдром или дълъг Ковид, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес".

© CDC

Резултатите от изследването, проведено върху стотици пациенти с Ковид-19, са публикувани от сп. "Нейчър камюникейшънс".

Скоро след началото на пандемията лекари започнаха да съобщават, че някои пациенти, възстановили се от инфекцията, продължават да изпитват симптоми като загуба на обоняние и вкус, затруднено дишане и "мозъчна мъгла" за дълги периоди, след като вече са се освободили от вируса. Вече в третата година от началото на пандемията много пациенти продължават да страдат от дълъг Ковид, без да са известни причините за това.

Швейцарските специалисти са изследвали медицинската история на 175 души, прекарали Ковид-19 и на 40 души, които не са били заразени по време на проучването, продължило около година.

През този период е установено, че 82,2 на сто от прекаралите тежко инфекцията, страдат от дълъг Ковид в сравнение с едва 53,9 на сто от пациентите с умерено заболяване. Оказало се също, че пациентите в дълъг Ковид са образували по-малко IgM и IgG3 антитела по време на инфекцията в сравнение с тези, прекарали я по-леко.

Специалистите са установили и други рискови фактори, както и че пациенти с астма или по-възрастните пациенти са по-склонни да страдат от дълъг Ковид.

Авторите на изследването комбинират всички тези фактори и създават скала на рисковите фактори, която изпитват върху други 395 пациента с Ковид-19. Установява се, че точността на скалата варира в зависимост от разнообразието на факторите, но като цяло е ефективен инструмент за прогнозиране на вероятността от пост-Ковид синдром.

Авторите отбелязват, че скалата е приложима едва след преболедуване. Предстои да се установява защо хората развиват пост-Ковид синдром и кои хора са изложени на по-висок риск от него след заразяване.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: # Covid-19 #коронавирус