Трета доза от ваксината срещу Covid-19 значително намалява риска от инфекция

Здраве Добави коментар

Трета доза от ваксината на "Пфайзер" срещу Ковид-19 значително подобрява защитата от инфекция и тежко заболяване сред хора на и над 60 години в сравнение с индивиди, получили само две дози, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от изследване в Израел, публикувани от здравното министерство.

© Martin Sanchez

Данните по-рано бяха представени на заседание на експертната комисия по ваксинация на министерството и качени на сайта му в неделя. Пълни подробности от проучването не са публикувани.

Получените данни съвпадат с отделна статистика, съобщена миналата седмица от израелската здравна каса "Макаби" - една от няколкото организации, които прилагат допълнителни дози от ваксината в опит да ограничат разпространението на варианта Делта на коронавируса.

Сравнявайки статистически данни на израелския институт "Гертнер" и Института КИ, служители на министерството отбелязват, че сред хората на възраст на и над 60 години защитата срещу инфекция, осигурена 10 дни след третата доза, е четири пъти по-висока, отколкото след първите две дози.

Бустерната доза от ваксината за хора над 60 години осигурява пет до шест пъти по-голяма защита от тежко заболяване и хоспитализация 10 дни след поставянето й.

Тази група е особено уязвима и в Израел беше първата ваксинирана след началото на ваксинационната кампания в края на декември.

През последните седмици здравното министерство заяви, че имунитетът намалява с течение на времето както при възрастните, така и при по-младите хора. Повечето ваксинирани индивиди, които се разболяха тежко в Израел, бяха над 60-годишни и с придружаващи заболявания.

Страната започна да прилага трета доза в тази възрастова група в края на юли. Бустерна ваксина се поставя само на лица, които са получили втората доза най-малко преди пет месеца.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #коронавирус # Covid-19