Силно заразна разновидност на Омикрон се разпространява по света

Здраве Добави коментар

Какво знаем досега за новата "стелт" разновидност на варианта Омикрон на новия коронавирус - отговор на този въпрос потърси Асошиейтед прес.

© Fusion Medical Animation

Това е силно заразна версия на варианта Омикрон, но изглежда тя не причинява по-тежко заболяване.

Откакто бе идентифицирана за първи път през ноември, разновидността BA.2 се разпространява по света и предизвиква нови вълни на заразата в части от Азия и Европа. В момента това е доминиращата разновидност на новия коронавирус в САЩ и в над 50 други страни по света.

Наричана е още "стелт" версия, защото наподобява по-ранния вариант Делта при някои PCR тестове, каза Кристен Коулман от училището по обществено здраве на университета на Мериленд, САЩ. Оригиналният вариант Омикрон лесно се разграничава от Делта заради генетична особеност.

Според ранните изследвания в редки случаи BA.2 може да зарази хора, които вече са прекарали инфекция с Омикрон. Ваксините срещу Ковид-19 изглежда са ефикасни и срещу двата вида Омикрон, като осигуряват силна защита срещу тежко заболяване и смърт.

Здравните власти проследяват и други варианти, сред които Екс И (XE) - комбинация от BA.2 and BA.1, както и оригиналния Омикрон. Световната здравна организация наблюдава Екс И, но все още не го е определила като вариант, който буди тревога.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #коронавирус # Covid-19