Плацентата може да предпазва от Ковид-19 бебетата на заразени бременни жени

Здраве Добави коментар

Плацентата може да предпазва от Ковид-19 бебетата на заразени бременни жени, съобщи електронното издание Юрикалърт, като цитира изследване на американски учени.

© Alicia Petresc

Специалисти от Бостънския университет установяват, че наличието на ACE-2 - рецепторът, позволяващ на вируса SARS-CoV-2 да влезе в клетките - е значително по-малко в плацентата на бременни жени с Ковид-19, отколкото при тези, които не са инфектирани.

"Смятаме, че когато една жена се зарази по време на бременност, плацентата отделя ACE-2 като начин да се блокира предаването на вируса и на плода", обяснява доктор Елизабет Таглауър, която е сред авторите на проучването.

Експертите изследват плацента от две групи жени, които раждат в Бостънския медицински център в периода между юли 2020 г. и април 2021 г. В едната са бъдещи майки, които са имали нормална бременност и не са боледували от коронавирусна инфекция. Втората група доброволки са имали положителен тест за Ковид-19 през второто или третото тримесечие на бременността.

След това специалистите анализират нивата на рецептора ACE-2 в плацентата, като правят сравнения чрез генетичен и протеинов анализ.

"Плацентата е една от малкото "успешни истории" в пандемията. Ако разберем как тя естествено защитава бебетата от Ковид-19, това може да даде важна информация за терапии и стратегии, които да помогнат за предотвратяването и други инфекции, предизвикани от вируса на Ковид-19", добавя Таглауър.

Резултатите от проучването са публикувани онлайн в изданието "Американ джърнъл ъв патолъджи".

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #коронавирус # Covid-19