Някои слънцезащитни кремове губят ефективност и дори стават опасни

Здраве Добави коментар

Някои слънчезащитни кремове дават ограничена защита срещу опасните слънчеви лъчи и дори може да станат опасни, установи изследване, чиито резултати бяха цитирани от електронното издание "МедикълЕкспрес".

© Onela Ymeri

Химичните реакции с основната съставка - цинков окис водят до това, че повечето защитни продукти стават неефективни след два часа излагане на слънце, сочат резултатите от изследване на специалисти от университета на Лийдс, университета на Орегон и Щатския университет на Орегон.

Затова специалистите призовават за използването на иновативни съставки като ултравиолетови филтри, за да се осигури ефикасна защита от вредните слънчеви лъчи.

"Сам по себе си цинковият окис ефективно и безопасно блокира ултравиолетовите лъчи", каза проф.Ричард Блекбърн от Лийдс, ръководител на проучването. "Нашето изследване поставя въпросите за това как отделните съставки във формулите реагират помежду си по време на употреба и това досега не е тествано в индустрията".

Той поясни, че след излагане на слънчева светлина за два часа, цинковият окис разрушава ултравиолетовата защита, осигурявана от другите компоненти. В този случай употребата на слънцезащитен крем всъщност може да влоши нещата, защото хората смятат, че са предпазени от вредните лъчи и се излагат на слънцето за по-дълго време.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър