Жените трябва да започнат да се изследват с мамограф след навършване на 40

Здраве Добави коментар

Жените трябва да започнат да се изследват с мамограф след навършване на 40 години, съобщи ЮПИ. Тази политика, налагана от здравните власти в САЩ, е в противоречие с по-ранни съвети. Тази политика, налагана от здравните власти в САЩ, е в противоречие с по-ранни съвети.

© Alexandr Podvalny

Жените с повишен риск от рак на гърдата трябва да започнат да си правят мамограма всяка година, след като навършат 40 години. Преди години за ежегоден скрийнинг е била приета възрастта от 50 години.

Американската асоциация за борба с рака препоръчва от дълго време всички рискови жени да си правят мамографско изследване след 40 г. Благодарение на тези съвети много жени в САЩ вече ходят на скрийнинг или планират такъв, каза Уилям Дейхът от асоциацията. Според него новите препоръки на здравните власти са добра новина. "Надявам се тези препоръки да елиминират объркванията у някои лични лекари."

Според данните рискът от развитие на рак на гърдата при американските жени нараства след 40-ата година с 2 процента на година.

Предстои да се вземе решение дали жените с повече жлезиста и фиброзна съединителна тъкан трябва да си правят допълнителни изследвания с ултразвук или магнитно-резонансна томография. Около половината жени над 40 г. имат по-голямо количество фиброзна тъкан и по-малко мастна тъкан. Спецификите на структурата на гърдите при тях прави по-трудно улавянето на туморите с мамограма.

Ракът на гърдата е вторият най-разпространен вид рак в САЩ и втората водеща причина за смърт от рак. През миналата година в страната от това заболяване са починали 43 250 жени.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър