Устойчива диета - за по-добро здраве и по-здрава планета

Здраве Добави коментар

Промяната на хранителните ни навици е един от най-лесните начини да намалим въздействието си върху околната среда.

© Nathana Rebouças

Промяна в хранителния режим може да намали въглеродните емисии и да подобри здравословното състояние, показва проучване на изследователи от университета Тулейн в Ню Орлиънс, цитирано от електронното издание Юрикалърт.

В него са участвали също експерти от Харвардския и Станфордския университет.

Малки промени - голямо въздействие

Положителен ефект се наблюдава при преминаването от говеждо към пилешко месо или пък при замяната на краве мляко с растително. Това може да намали въглеродния отпечатък от храната на средния американец с 35 процента, като същевременно повиши качеството на приеманата храна с между 4 и 10 процента, сочи проучването.

Тези констатации подчертават потенциала на т.нар. подход на "малки промени", който според изследователите може да насърчи повече потребители да преминат към хранителни режими, щадящи климата.

Производството на хранителни продукти е причина за между 25 и 33 на сто от емисиите парникови газове в САЩ, като основен принос има говеждо месо.

"Намаляването на въглеродните емисии от хранителния режим е постижимо и не е необходимо да се променя изцяло начинът на живот", казва Диего Роуз, водещ автор на изследването.
"Това може да бъде толкова просто, колкото да си поръчате пилешко бурито вместо говеждо, когато отидете да хапнете навън. Когато сте в магазина за хранителни стоки,... вземете соево или бадемово мляко вместо краве. Подобна малка промяна може да има значително въздействие".

Устойчивото хранене е и здравословно

Проучването, в което са анализирани данни за хранителните навици на повече от 7700 американци, е насочено към често консумирани храни с най-голямо въздействие върху климата и симулира заместването им със сходни продукти, но с по-ниски емисии.

"Заместихме бургер с говеждо месо с бургер с пуешко месо, а не пържола с хотдог с тофу", обяснява доцент Анна Гръмън от Станфордския университет, която е от научния екип. "Търсихме заместители, които да са възможно най-сходни".

Тя отбелязва, че в хода на проучването е установено, че "има припокриване между устойчивото и здравословното хранене". Според Гръмън замяната само на една съставка може да бъде печеливша и да доведе до значими промени както в климатичните резултати, така и да направи хранителния ни режим по-здравословен.

Резултатите са публикувани в изданието "Нейчър фуд".

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър