Слушането на звуци, свързани с приятни неща в ежедневието, намалява кошмарите

Здраве Добави коментар

Слушането на звуци, свързани с приятни неща в ежедневието, редуцира кошмарите, съобщи „Мейл онлайн“. Слушалки в ушите по време на сън се оказват средство за избягване на стреса от травматични сънища.

© Vladislav Muslakov

Звукът на пианото например намалява риска от кошмари. Важно е да се отбележи, че пианото трябва да е свързано с положителни асоциации за този, който избира неговия звук.

Кошмарите са признак на клиничен проблем, ако се повтарят твърде често. Травматичните сънища са не просто различни за различните хора, но и варират в различните държави. Във Великобритания например много хора страдат от кошмари, свързани с пчели. Учени от университета в Женева установяват, че слушането на звуци, които даден човек свързва с приятни неща от ежедневието си, може да манипулира кошмара и да промени „историята“ в съня.

„Поискахме от пациентите да си представят алтернативен сценарий на своите кошмари. Докато те правиха това, се чуваха звуци от пиано“, казва Софи Шварц, която е сред авторите на изследването.

Резултатите от експеримента показват, че участниците, които след това са слушали звуци на пиано по време на сън, реактивират позитивен спомен. Кошмарите намаляват в рамките на две седмици.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър