Слушалките и силната музика застрашават слуха на над един милиард младежи

Здраве Добави коментар

Над един милиард млади хора по света са изложени на риск да изгубят слуха си заради слушането на силна музика и използването на слушалки и други подобни устройства, установи изследване, цитирано от ЮПИ.

© Laura Chouette
"Нужно е спешно правителствата, индустрията и гражданското общество да издигнат като приоритет глобалната профилактика и предотвратяване на загубата на слух, като насърчават добри практики за слушане", казват авторите на изследването в прессъобщение, разпространено от "Бритиш медикъл джърнъл глобал хелт".

Екипът на Лорън Дилард от Медицинския университет на Южна Каролина в Чарлстън, САЩq установява колко хора са изложени на риск заради опасни практики за слушане сред тийнейджърите и младежите. Учените са използвали резултатите от 33 проучвания сред над 19 000 души на възраст от 12 г. до 34 г.

Глобалното население в тази възрастова група наброява 2,8 милиарда души. От 24 до 48 на сто от тях използват различни видове слушалки и посещават събития, на които звучи прекалено силно музика. Според оценката на специалистите от 0,67 до 1,35 милиарда от тийнейджърите и младите хора по света са изложени на риск да загубят слуха си.

По данни на Световната здравна организация близо 430 милиона души по света страдат от загуба на слуха.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър