Разходките и срещите с приятели пазят от деменция

Здраве Добави коментар

За да намалите риска от деменция, е добре да се присъедините към клуб по интереси. Ходенето пеша или карането на колело е още по-добре. А четенето, игрите или свиренето на музикални инструменти са най-добри, сочи ново изследване, цитирано от ЮПИ.

© LinkedIn Sales Solutions

Това са едни от заключенията на мета-анализ, в който са разгледани предишни изследвания на физическите, когнитивните и социалните дейности през свободното време и деменцията. Изследването е публикувано в онлайн списанието на Американската академия по неврология.

Предишни изследвания показаха, че заниманията в свободното време са свързани с ползи за здравето, "като например по-нисък риск от рак, намаляване на предсърдното мъждене и възприемането на собственото благосъстояние", каза съавторът на изследването д-р Лин Лу в прессъобщение. Но той цитира "противоречиви данни" за ролята на дейностите през свободното време за предотвратяване на деменцията - общ термин за загуба на паметта и други умствени способности, достатъчно сериозна, за да попречи на ежедневните дейности. Болестта на Алцхаймер е най-разпространеният вид.

Новият анализ "установи, че дейностите в свободното време, като изработване на занаятчийски изделия, спортуване или доброволческа дейност, са свързани с намален риск от деменция", казва Лу, главен изследовател в Института за изследване на мозъка към Пекинския университет в Китай.

Изследователите са прегледали 38 проучвания от цял свят, включващи общо над 2 милиона души, които не са имали деменция. По време на проучванията 74 700 участници са развили това заболяване, включително 2 848 случая на болестта на Алцхаймер и 1 423 случая на съдова деменция. Световната здравна организация изчислява, че повече от 55 милиона души по света живеят с деменция, като всяка година се появяват близо 10 милиона нови случая.

Участниците в проучването, които са били проследявани в продължение на най-малко три години, са предоставили информация за своите дейности в свободното време чрез въпросници или интервюта. След коригиране на фактори като възраст, пол и образование изследователите заявиха, че са установили, че дейностите през свободното време като цяло са свързани със 17% по-нисък риск от деменция за активните хора, в сравнение с онези, които не се занимават с различни дейности.

По-конкретно, при хората, които са участвали в "умствени дейности", рискът от деменция е бил с 23% по-нисък. Тези дейности са описани като състоящи се предимно от "интелектуални" занимания и включват "четене или писане за удоволствие, гледане на телевизия, слушане на радио, игра на игри или свирене на музикални инструменти, използване на компютър и изработване на занаятчийски изделия", се казва в съобщението.

При хората, които са се занимавали с физически дейности, сред които са "ходене, бягане, плуване, каране на колело, използване на тренажори, спортуване, йога и танци", рискът от деменция е бил със 17 % по-нисък.

А при лицата, участващи в социални дейности, които включват общуване с други хора, както и "посещение на учебни занятия, присъединяване към социален клуб, доброволческа дейност, посещение на роднини или приятели или посещаване на религиозни дейности", рискът от деменция е със 7% по-нисък.

"Този мета-анализ показва, че активността е полезна и че има много дейности, които са лесни за включване в ежедневието и които могат да бъдат полезни за мозъка", казва Лу.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър