Първото пътуване с кола на новороденото

Технологии Любопитно Здраве Добави коментар

Има обширен списък, за който трябва да се погрижите, преди да приветствате нов член в семейството: количка, кошака, дрешки... Всичко обикновено е готово седмици преди датата, маркирана в календара. Но какво ще кажете за пътуването до дома от болницата?

© Seat
  • Първото пътуване с кола на новородено поражда загриженост, особено за родителите, за които им е първи път;
  • Планирането е от съществено значение за предотвратяване на тревоги и грешки;
  • Детските седалки трябва да са сертифицирани и да бъдат монтирани на задната седалка на превозното средство;
  • Правилното използване на системи за обезопасяване на деца намалява риска от жертви със 75% и наранявания с 90%;
Подготовока на автомобила за бебето
Подготовока на автомобила за бебето © Seat

Прочетете следните седем съвета за безопасността на новороденото по време на шофиране:

1. Планиране напред: Предварителното планиране е от решаващо значение за предотвратяване на грешки, особено за родители за първи път. Трябва внимателно да прочетете ръководството с инструкции за детската седалка и да научите как да я инсталирате във вашия автомобил. Процедурата често е проста, но според Хавиер Лусон, който отговаря за отдела за развитие на безопасността на превозните средства в SEAT, „ако я отложите до последния ден, без информация и сноп нерви, тя може да се превърне в истински подвиг на инженерството." И правилното използване на системата за обезопасяване на бебета е от жизненоважно значение, тъй като според намалява риска от смърт със 75% и риска от наранявания с 90%.

2. Правилната детска седалка: Тази, която използвате, трябва да е сертифицирана и подходящата група зависи от височината и теглото на детето, а не от възрастта. В случай на новородено, трябва да се използва бебешко столче от група 0 или 0+. Седалки в група 0 могат да се използват, докато бебето тежи до 10 килограма, докато групата 0+ е подходяща до 13 килограма. Преносимите колички не се препоръчват и са забранени в повечето европейски страни.

3. Винаги на задната седалка: Задните седалки на колата са най-сигурните и именно там трябва да пътува новородено. Хавиер предупреждава, че „никога не е добра идея да поставите новородено на предната пътническа седалка, за да го следите отблизо". Предната седалка може да се използва при изключителни случаи, например когато други деца вече заемат задната част В този случай трябва да се уверите, че въздушната възглавница е деактивирана.

4. Назад: Системите за обезопасяване в тази група са проектирани да бъдат поставени с лице към задната част, тъй като „мускулите на врата на бебето не са напълно развити“, обяснява Хавиер.

5. Осигуряването на седалката е от основно значение: Според проучване, публикувано от университета по здравеопазване и наука в Орегон, 95% от родителите допускат някаква грешка при инсталиране на детска седалка и повечето от тях са сериозни. Основните са свързани с това как да закрепите детската седалка и как да затегнете колана, така че е важно да прочетете ръководството с инструкции много внимателно. Системата Isofix е прост и удобен метод. Без това „уверете се, че триточковият колан е поставен според указанията на производителя, предната част на предната част и диагоналната част отзад“, казва Хавиер. И не забравяйте, че дръжката за носене също е защитен елемент и трябва да бъде прибрана в правилното положение.

6. Дръжте опънати каишките: Отстранете излишното горно облекло, което може да направи каишките твърде хлабави, тъй като те трябва да са плътно прилепнали по тялото на бебето. Един от начините да разберете е да опитате да стиснете каишката, ако можете тогава трябва да го затегнете още малко.

7. Всеки свободен предмет е потенциална заплаха: Багажът или предметите на задните седалки или таблото могат да бъдат засилени в случай на внезапно спиране или сблъсък, удрящ вашето бебе или друг пътник, така че се уверете, че всичко е прибрано в жапките.

Багажник подготвен за появата на детето

Количката, бебешката чанта с дрехи, бутилки, играчки ... всичко се събира бързо в автомобила. Наличието на багажник с голям капацитет е основна необходимост, за да можете да пътувате безопасно и комфортно. Следват идеалните модели SEAT за всякакви семейства.

  • Tarraco: 760 литра за 5-местна версия / 230 литра за 7-местен модел
  • Leon ST: 620 литра багажно пространство / 470 литра за модела e-HYBRID
  • Ateca: 510 литра багажно пространство
© Seat
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #автомобили #бебе