Предизвикателствата на диабет тип 2

Здраве Добави коментар

Диабетът е хронично състояние, което засяга начина, по който тялото обработва глюкозата, вид захар, която е основният източник на енергия за тялото. Има два основни типа диабет: тип 1 и тип 2.

© Diabetesmagazijn.nl

Има два основни типа диабет: тип 1 и тип 2. При диабет тип 2, известен още като диабет в зряла възраст, е най-честата форма на заболяването, като обикновено се характеризира с неспособността на тялото да използва ефективно инсулин - хормон, който регулира количеството глюкоза в кръвта.

Повече по темата, бихте могли да научите на - стойности на кръвната захар при диабет тип 2

Той засяга много различни части на тялото, включително сърцето, кръвоносните съдове, очите, бъбреците и нервите. Също така може да увеличи риска от сериозни здравословни проблеми като сърдечни заболявания, инсулт и бъбречни заболявания.

Потенциални усложнения

Един от най-забележителните начини, по които диабет тип 2 засяга тялото, е чрез въздействието му върху сърцето и кръвоносните съдове. Той повишава риска от сърдечни заболявания и инсулт, както и други състояния като високо кръвно налягане и висок холестерол. Това е така, защото високите нива на глюкоза в кръвта могат да увредят стените на кръвоносните съдове, правейки ги по-податливи на запушвания.

Диабетът може да засегне и очите, което води до състояние, наречено диабетна ретинопатия. Това се случва, когато кръвоносните съдове в ретината, частта от окото, която усеща светлина, се повредят. Това може да причини загуба на зрение и дори слепота.

Бъбреците също са засегнати от диабет тип 2. Високите нива на глюкоза в кръвта могат да увредят малките кръвоносни съдове в бъбреците, което води до състояние, наречено диабетна нефропатия. Това може да доведе до бъбречна недостатъчност и необходимост от диализа или бъбречна трансплантация.

Нервите също са засегнати от диабет тип 2. Високите нива на кръвната захар могат да увредят нервите, което води до състояние, наречено диабетна невропатия. Това може да причини загуба на усещане в краката и ръцете, както и болка, изтръпване и усещане за парене.

В допълнение към тези физически ефекти, диабетът може също така да има значително въздействие върху психическото и емоционалното състояние на човека. Може да причини чувство на стрес, депресия и безпокойство.

Добрата новина е, че заболването има възможност да се управлява чрез комбинация от промени в начина на живот, като здравословна диета, редовни упражнения и поддържане на здравословно тегло. Медикаменти като метформин, сулфонилуреи, DPP-4 инхибитори, GLP-1 рецепторни агонисти, SGLT2 инхибитори и тиазолидиндиони също могат да се използват за подпомагане на контрола на нивата на кръвната захар.

В допълнение, редовните прегледи при лекар могат да помогнат за откриване и управление на всякакви усложнения на заболяването, преди да станат сериозни.

В заключение, диабет тип 2 е хронично състояние, което засяга много различни части на тялото. Увеличава риска от сериозни здравословни проблеми като сърдечни заболявания, инсулт, бъбречни заболявания и увреждане на нервите. Освен това засяга очите, имунната система и може да причини умствени и емоционални проблеми. Въпреки това, чрез промени в начина на живот и подходящо медицинско лечение, е контролируемо. Важно е хората с диабет да са наясно с тези потенциални усложнения и да предприемат стъпки за предотвратяването им. Редовните прегледи при здравен специалист са от съществено значение, за да се открият и управляват всякакви усложнения, преди да станат сериозни.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър