Оръжия и униформи на български войни са изложени в Плевен

Клюки Добави коментар

Музей на открито в Плевен показа оръжия и униформи на български войни от различни исторически периоди

© Елина Кюркчиева/БТА

Музей на открито привлече днес многобройна публика пред Военния клуб в Плевен. Той се организира от регионалния клон на Дружество "Традиция" – "Васил Ганчев - Плевналията" по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия.

Хладно и огнестрелно оръжие, въоръжение, снаряжение, униформи на войници от различни периоди на българската история бяха представени пред плевенчани и гостите на града.

Посетителите на музея на открито видяха как е изглеждал тракийски войн, какъв е бил неговият шлем, с какво оръжие се е сражавал. Можеше да разгледат отблизо облеклото на войн от времето на Второто българско царство, да разберат каква е била униформата на четник от периода на национално-освободителните борби и на български войник от Първата световна война.

Сред най-интересните експонати бе кремъчна нарезна пушка – шишане, която е можела да възпроизвежда точни изстрели. Представени бяха и барутници от кравешки рог, както и такива, фабрично произведени и ползвани по времето на Кримската война и на Американската гражданска война. Френски бинокъл, фишеклък, харбия, два вида ятагани и други видове оръжия бяха сред показаните днес експонати. Всички те са собственост на членовете на плевенския клон на "Традиция", събирани през годините, откупувани от антиквари, а някои от тях и предавани от поколения в семейството.

Родолюбие, синовен дълг, отечество са думите, които най-точно изразяват нашето отношение към историята, каза за БТА Христофор Грозев от регионалния клон на Дружество "Традиция", който бе облечен в униформа на четник.

Почти всяко всяко населено място в България съчетава в себе си толкова много история, че където и да отиде човек, ще види останки от предишни периоди, ще усети културата, бита, историята на нашите предци. Всичко това вдъхва в нас уважение и преклонение към тези хора, които са ни оставили такова материално, историческо и културно наследство, за да я има днес българската държава, дори и с цената на безброй жертви, каза още Грозев.

Родовата памет, уважението към предците и любовта към отечеството мотивират членовете на "Традиция" да организират подобни инициативи в празнични дни, да показват в исторически възстановки славни моменти от българското минало.

Днешният празник в Плевен бе отбелязан и с шествие до паметника на героите от Дойран, където бяха поднесени цветя от членове на патриотични организации.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър