Младите хора, които пушат електронни цигари, са по-склонни към хроничен стрес

Здраве Добави коментар

Младите хора, които употребяват електронни цигари, е по-вероятно да изпитват хроничен стрес, въпреки че не е ясно дали стресът е причинен от употребата на електронните цигари или тя е предизвикала стрес, твърдят изследователи, цитирани от ЮПИ.

© Chiara Summer
„Изследванията вече показват как употребата на електронни цигари влияе върху физическото и психическото здраве на младите хора“, казва д-р Тереза То, старши научен сътрудник в Детската болница „Сикидс“ (SickKids) в Торонто.
„Предишни наши изследвания показаха, че тези, които използват електронни цигари, е по-вероятно да получат астматичен пристъп. В това проучване бяхме особено заинтересовани от връзката между изпаряването, психичното здраве и качеството на живот сред младите хора“, казва То в съобщение за медиите от Европейското респираторно дружество.

Учените са използвали данни от канадското Национално проучване на здравните мерки, в което са участвали 905 души на възраст между 15 и 30 години. Около 13 % от тях са заявили, че са използвали електронни цигари. Изследователите са установили, че младите хора, които ги употребяват, е по-вероятно да са физически активни, но също така е по-вероятно да съобщят, че изпитват силен хроничен стрес в живота си.

„Хроничният стрес може да доведе до състояния на психичното здраве като тревожност и депресия. Важно е младите хора, които изпитват хроничен стрес, да получат подкрепа още в началото, за да им се помогне да не прибягват до нездравословни механизми за справяне, като употреба на електронни цигари или тютюнопушене“, каза То. "Употребата на електронни цигари не е ефективен начин за справяне със стреса, но стресът и тревожността могат да предизвикат желание за употреба и да затруднят отказа на потребителя“, добавя тя.

Възможно е и друг фактор да е довел до увеличаване както на стреса, така и на употребата на електронни цигари, казват авторите. Все пак те отбелязват, че при изследването им са взети предвид други фактори, които влияят на стреса, като доходи, консумация на алкохол и здравословни състояния като астма и диабет.

„Не знаем защо младите хора, използващи електронни цигари, са склонни да бъдат по-активни физически, но може да е така, защото се опитват да контролират теглото си с упражнения и вярват, че употребата на електронни цигари може да им помогне“, каза То.

Проучването също така установи, че младите хора, които използват електронни цигари, имат по-нисък риск спрямо някои признаци на лошо здраве, като високо кръвно налягане, въпреки че тези резултати не достигат статистическа значимост. „По време на проучването тази група млади хора е имала добро физическо здраве като цяло; трябва обаче да проучим ефектите на електронните цигари в по-дългосрочен план, за да разберем въздействието им върху здравето на младите хора. Знаем, че стресът предизвиква оксидативен проблем и възпаление в организма, а те играят важна роля за риска от развитие на хронични заболявания като астма, диабет и сърдечносъдови заболявания“, добави То.

Проучването е представено от То тази седмица на конгреса на Европейското респираторно дружество в Милано, Италия. То е финансирано от канадския Институт за изследване на здравето. Констатациите, представени на медицински срещи, се считат за предварителни до публикуването им в рецензирано издание.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #електронни цигари