Климатичните промени увеличават риска от тропически болести в Европа

Здраве Добави коментар

Германски учени предупреждават, че тропическите болести, пренасяни от насекоми, могат да създадат риск за хората в Европа в бъдеще, дори и при умерено повишаване на температурите заради климатичните промени, предаде ДПА.

© Егор Камелев

Проучване на изследователи от университета "Гьоте" във Франкфурт показва, че заради затоплянето насекомите от тропическите и субтропическите райони ще се чувстват все по-добре в Европа.

Азиатският тигров комар е сред тези, които могат да пренасят инфекциозни заболявания. Той разпространява вирусите на денга, жълта треска или зика.

Комарите произхождат от Южна и Югоизточна Азия, но заради повишаването на температурите в световен мащаб вече могат да бъдат открити в части от Централна Европа. Ларвите им се развиват по-бързо, когато е топло.

Изследователският екип, ръководен от биолозите Сара Кунце и Свен Климпел, използва тигровия комар, за да изчисли как подходящите за това насекомо местообитания ще се разпространят в Европа в зависимост от температурите.

На втория етап от проучването специалистите изследват как различните температури влияят върху предаването на патогените.

Те констатират, че дори глобално повишаване на температурата да е с по-малко от два градуса по Целзий в бъдеще в почти всички части на Европа ще преобладават климатични условия, благоприятстващи предаването на инфекциозните болести.

Учените смятат, че е от съществено значение лекарите да бъдат обучени по отношение на ваксинацията, диагностиката и терапията на инфекциозните тропически болести.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър