Бързото ходене забавя биологичното стареене

Здраве Добави коментар

Учени от университета на Лестър, Великобритания, са открили пряка връзка между бързото ходене и забавянето на стареенето. Те са стигнали до това заключение след анализ на генетичните данни на 400 000 души, съобщава "Сайънс дейли".

© Dmitry Schemelev

Авторите на изследването са обърнали специално внимание на дължината на теломерите на белите кръвни клетки - показател за биологичната възраст на организма.

Проучването показва, че хората, които ходят бързо, дори и да не се занимават с друга физическа дейност, имат по-дълги теломери. Според направените изчисления към средата на живота биологичната им възраст е с 16 години по-ниска в сравнение с тази на връстниците им, които ходят бавно.

Теломерите са защитните окончания на хромозомите, които постепенно се скъсяват с напредване на възрастта. Те съдържат повтарящи се последователности от некодираща ДНК, които предпазват хромозомата от увреждане.

При всяко делене на клетката теломерите се скъсяват. В крайна сметка те стават толкова малки, че клетката губи способността си да се дели. Това се нарича "репликативно стареене". Натрупването на стареещи клетки води до отслабване на организма и развитие на свързани с възрастта заболявания.

Авторите на новото проучване са сравнили генетичните данни с физическата активност на участниците, която е проследена с помощта на специални гривни. Резултатите са показали, че бързото ходене наистина помага за намаляване на биологичната възраст и забавя настъпването на старостта.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър