Британският принц Хари иска да довърши мисията на майка си в борбата със СПИН

Клюки Добави коментар

Британският принц Хари заяви, че се чувства задължен да опита да довърши работата на покойната си майка принцеса Даяна в борбата с вируса ХИВ и призова хората да се подлагат на тестове за вируса, съобщи Ройтерс.

Принцеса Даяна се ръкува с пациенти със СПИН в лондонска болница през 1987 г. - акт, който се възприе като крайъгълен камък в битката с позорното петно върху хората, заразени с вируса. Принц Хари също стана активист в кампаниите за борба със СПИН и ХИВ.

"Дейността на майка ми остана недовършена", каза той на бившия капитан на отбора на Уелс по ръгби Гарет Томас, който обяви през 2019 г., че е ХИВ-позитивен. Принц Хари говори във видеозапис по повод Националната седмица за подлагане на тестове за ХИВ.

"Чувствам се задължен да се опитам и да я продължа, доколкото е възможно. Не бих могъл да я заместя напълно, особено в тази сфера...заради стореното от нея, заради убежденията й и заради това колко ясно се чуваше гласа й по тази тема", казва Хари.

По данни на Световната здравна организация към края на 2020 г. около 38 милиона души по света живеят с ХИВ, а от заболявания, свързани със СПИН, са починали над 36 милиона души от 80-те години на миналия век.

Водещи неправителствени организации, които са активни в борбата срещу ХИВ и СПИН, се надяват, че чрез широкомащабни тестове до 2030 г. може да се сложи край на новите случаи на заразяване с вируса в Англия. Принц Хари си направи тест през 2016 г. и това предизвика ръст от 500 процента на желаещите да се подложат да тестове само в една от неправителствените организации. Тестовете за ХИВ обаче са намалели с 30 на сто по време на пандемията от новия коронавирус.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Принц Хари