"Аватар: Природата на водата" - първенецът на 2022 година в световния бокс-офис

Афиш Добави коментар

Преди две години имаше сериозни опасения дали глобалният бокс-офис някога ще се възстанови от пандемията. Миналата година "Спайдърмен: Няма път към дома" и поредният филм за приключенията на Джеймс Бонд "Смъртта може да почака" дадоха искрица надежда, че киносалоните наистина не са реликва от миналото. Трябваше обаче да дойде 2022 г. с филми като "Топ Гън: Маверик", "Джурасик свят: Господство" и "Аватар: Природата на водата", за да могат те наистина да възстановят стойността си за Холивуд.

Интересното е, че за първи път от много време насам не само супергероите поддържаха бокс-офиса. Всъщност, докато не беше задминат от "Аватар: Природата на водата", най-касовият филм за годината почти до самия й край беше "Топ Гън: Маверик" - продължение на продукция, чиято премиера се състоя преди почти четири десетилетия.

Бляскавата биография "Елвис" на Баз Лурман, звездната романтична комедия на "Билет до рая" с Джордж Клуни и Джулия Робъртс и независимият "Всичко навсякъде наведнъж" с Мишел Йео доказаха, че има реална възможност дръзкото разклащане на филмовото статукво да намери отклик сред публиката.

"Аватар: Природата на водата" стана най-печелившият филм в световния бокс-офис през 2022

Малко повече от три седмици след излизането си на екран по света "Аватар: Природата на водата" - друго дългоочаквано продължение, все още е силен играч на международната сцена и продължава да привлича публиката в киносалоните.

Изпреварвайки "Топ Гън: Маверик", "Аватар: Природата на водата" на режисьора Джеймс Камерън стана най-печелившият филм в световния бокс-офис, излязъл на екран през 2022 г.

До средата на седмицата глобалните приходи от продажбата на билети за филма на "Туентиът сенчъри фокс"/"Дисни" вече бяха от порядъка на 1,51 милиарда долара. За сравнение - след излизането си през май 2022 г. "Топ Гън: Маверик" на "Парамаунт пикчърс" събра в световен мащаб внушителните 1,49 милиарда долара.

Благодарение на реализираните постъпления "Аватар: Природата на водата" вече заема деветото място в класацията на най-касовите филми на всички времена и е вторият най-печеливш в ерата на пандемията след "Спайдърмен: Няма път към дома", който спечели 1,916 милиарда долара.

През премиерния си уикенд на екран "Аватар: Природата на водата", според анализаторите, реализира по-ниски от очакваните приходи - 134 милиона долара от продажбата на билети в САЩ и Канада и 435 милиона долара по света.

Прогнозите преди филмът да тръгне по кината, сочеха, че чаканото 13 години продължение на "Аватар" ще реализира минимум 140 милиона долара в домашния и до 500 милиона долара в международния бокс-офис през дебютния си уикенд на екран. Някои анализатори дори очакваха постъпления от порядъка на 175 милиона долара от продажбата на билети за филма в САЩ и Канада.

Само три филма успяха да преодолеят границата от 1 милиард долара през 2022

"Аватар: Природата на водата" навакса изоставането си и стана филмът на годината, който най-бързо премина границата от 1 милиард щатски долара от продажбата на билети по света.

Дългоочакваното продължение на най-касовия филм на всички времена "Аватар" (2009) отбеляза знаковото постижение само за 14 дни.

Само три филма, излезли на екран през 2022 г., успяха да преодолеят границата от 1 милиард долара. Останалите два - "Топ Гън: Маверик" и"Джурасик свят: Господство", я преминаха съответно за 31 дни и над четири месеца. За сравнение - девет филма, излезли на екран през 2019 г., успяха да реализират над 1 милиард долара от глобални продажби на билети.

"Аватар: Природата на водата" е най-бързо преминалият знаковата граница след "Спайдърмен: Няма път към дома", който през 2021 г. я преодоля само за 12 дни.

Само шест филма в историята са преминавали границата от 1 милиард долара през първите две седмици след излизането си на екран.

Ще успее "Аватар: Природата на водата" да възвърне огромния си бюджет

Големият въпрос, който занимава Холивуд, е дали "Аватар: Природата на водата" ще успее да възвърне огромните си производствени и маркетингови разходи, за които се говори, че са около 600 милиона долара. Режисьорът Джеймс Камерън заяви пред списание Джи Кю (GQ), че филмът ще трябва да спечели 2 милиарда долара, за да излезе на печалба, въпреки че според анализаторите прагът на рентабилност е по-близо до 1,5 милиарда долара.

Очакванията за продължението, чийто точен бюджет не е известен, но се смята, че е 350 милиона долара, са огромни. Филмът е изправен пред натиск да последва предшественика си, касоразбивача на всички времена, повече от десетилетие след излизането му. "Аватар: Природата на водата" има и нелеката задача да съживи филмовия бизнес, който след пандемията все още е далече от нормалното.

"Аватар: Природата на водата" излезе 13 години след първия филм, който развълнува публиката с новаторската 3D технология. Оригиналът "Аватар" остава шампион в боксофиса за всички времена.

Много неща зависят от "Аватар: Природата на водата" не само заради огромната му цена, но и защото това е първото от трите планирани продължения от поредицата на Джеймс Камерън.

Режисьорът е известен с това, че успява да обори скептиците. През последните 25 години Камерън на два пъти доказа, че те грешат, когато "Аватар", а десет години по-рано и "Титаник", станаха най-касовите филми на всички времена в световния бокс-офис.

През декември 2009 г. "Аватар" стартира със сравнително скромните 77 милиона долара по пътя си към приходи от 2,92 милиарда долара в световен мащаб и се нарежда на първо място сред най-печелившите филми на всички времена, без да се отчита инфлацията.

"Дисни" за седма поредна година е начело в световния бокс-офис

С "Титаник", "Аватар" и "Аватар: Природата на водата" Джеймс Камерън ще запише името си в историята като първия режисьор с три филма, преминали границата от 1,5 милиарда долара в международния бокс-офис.

Благодарение на "Аватар: Природата на водата", както и на други свои печеливши продукции от киновселената на "Марвел" - "Доктор Стрейндж и Мултивселената на лудостта", "Тор: Любов и гръмотевици" и "Черната пантера: Уаканда завинаги", "Дисни" за седма поредна година е начело в световния бокс-офис. Постъпленията на компанията за 2022 г. от глобалните продажби на билети за 16-те й излезли на екран продукции възлизат на 4,9 милиарда долара.

Подгласник на "Дисни" в международния бокс-офис е студио "Юнивърсъл пикчърс" с 3,9 милиарда долара.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #кино