​ Консумацията на броколи може да намали кожните алергии, показва проучване

Здраве Добави коментар

Консумацията на броколи или зеле може да намали тежкото протичане на кожни алергии, сочат данни от съвместно проучване на Националния институт по здравеопазване и медицински изследвания на Франция и Института "Кюри", цитирани от АФП.

© Louis Hansel

Според експертите констатациите им подчертават значението на балансирана диета при пациентите, страдащи от подобни кожни реакции.

Проучването, публикувано в научното списание eLife, за първи път показва, че липсата в храната на съединения, съдържащи се в зеленчуци като броколи и зеле, може да влоши кожните алергии при животни.

Известно е, че кожните алергии се причиняват от неподходящ имунен отговор към съединения в околната среда, както и тежестта на протичането им зависи от множество фактори, включително и от начина на хранене.

Учените са анализирали хранителни съединения, които действат върху молекула в организма, наречена рецептор за ароматни въглеводороди (AhR). Тези вещества се съдържат в кръстоцветните зеленчуци, сред които са и броколите.

Оказва се, че липсата на тези хранителни вещества при мишки е свързана с повече възпаления на кожата и влошаване на алергия, което не се наблюдава при гризачи, в чиято диета присъстват съединенията.

Когато тези хранителни вещества липсват, изследователите наблюдават свръхпроизводство на определен молекула в епидермиса на мишки. Това води до нарушения при нормалното функциониране на вид имунни клетки, които се намират изключително в кожата и действат като "модулатор на кожните имунни реакции".

Учените показват, че съединенията, които активират рецептора за ароматни въглеводороди, контролират производството на тази молекула и в кожните клетки при хората.

"Резултатите ни показват, че небалансираното хранене може да увеличи алергичните кожни реакции при хората", казва в разпространено изявление Елоди Сегура, която ръководи проучването.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър