Уроците по пиано подобряват когнитивните способности

Любопитно Добави коментар

Учени от университета на Бат, Великобритания, са установили, че само един час уроци по пиано седмично значително подобрява когнитивните способности на възрастните хора, пише сп. "Сайънтифик рипортс".

© Jordan Whitfield

Изследването е обхванало 31 души, част от които са били обучавани да свирят на пиано в продължение на един час седмично, а останалите само са слушали инструмента.

Експериментът е продължил 11 седмици, през които участниците са решавали тест за оценка на нивото на когнитивните способности.

Анализът на резултатите е показал, че само за няколко седмици след като са започнали да се учат да свирят на музикален инструмент, при изследваните лица значително се е подобрила зрителната и слуховата обработка на информацията. При участниците от първата група освен това са намалели симптомите на депресия, стрес и тревожност.

При втората група доброволци не са отчетени подобни резултати.

Специалистите обясняват, че ученето да се свири на музикален инструмент е сложна задача, като процесът включва интегрирането на визуални и слухови сигнали, което води до подобряване на мултисензорните способности.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър