Учени откриха защо придобиваме тен със закъснение

Здраве Добави коментар

Учени от университета на Тел Авив (TAU) в Израел са открили причината, поради която след излагане на слънце са необходими часове или дори дни, преди да започне процесът на придобиване на тен, съобщи Синхуа.

© Apostolos Vamvouras

Резултатите от изследването показват, че първоначалната реакция на организма след слънчева баня е да даде приоритет на възстановяването на увреждането на ДНК в кожните клетки. Това възпрепятства механизма, отговорен за пигментацията на кожата, известен като придобиване на загар.

Изследователите обясняват, че едва след като са поправили генетичната информация по най-добрия възможен начин, клетките започват да произвеждат повишено количество меланин, който прави кожата по-тъмна. По този начин се осигурява физическа защита за генетичния материал в клетката, предпазвайки я от следващото излагане на радиация.

"Това научно откритие разкрива молекулярен механизъм, който може да послужи като основа за по-нататъшни изследвания. Те на свой ред могат да доведат до новаторски лечения, които ще осигурят максимална защита на кожата срещу радиационно увреждане, а в дългосрочен план дори могат да допринесат за предотвратяване на рак на кожата", казва водещият автор Кармит Леви от Медицинския факултет на университета на Тел Авив.

Изследването е публикувано в списанието за изследователска дерматология на "Нейчър груп".

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър