Традиционни обувки от цял свят

Любопитно Добави коментар

Ако се интересувате от различни култури, тази статия ще ви даде кратък преглед на различните видове традиционни обувки и сандали, които се срещат по целия свят.

© Sina Saadatmand

Ще разгледаме всичко - от мокасини до бастуни, от остри ботуши до мексикански сандали. А ако търсите автентичен стил за себе си, можете да разгледате някои обувки от естествена кожа дамски, които се предлагат на българския пазар.

Мокасини

Най-ранните мокасини са били изработвани отвътре навън, без да се използва постоянна форма. Долните шевове са били обърнати навътре към стъпалото, а подплатата от агнешка вълна е обграждала ходилото. Мокасините се смятат за първата истинска обувка в Северна Америка. Тези обувки са популярни и днес. Много индианци ги носят за церемониални случаи или като ежедневни обувки. С тези уникални обувки са свързани много традиции, а историята им може да се проследи допреди векове.

Индианците са били известни с това, че са използвали мъртвите си животни не само за месо. Кожите им, макар и не толкова функционални като кожата, все пак са били използвани за облекло. От твърдите останали кожи често се изработвали мокасини. Защитата на краката е била изключително важна, особено при живот в студени райони. Днес мокасините са модерни и функционални, много хора ги носят като интересно допълнение към облеклото или да направят впечатление.

Японски Сандали Waraji

Съществуват много стилове сандали waraji. В Япония например те са стандартните обувки, носени от будистките монаси. Те могат да се забележат в употреба на самураите. Този вид сандали традиционно се изработват от сламени въжета и се носят с чорапи с раздвоени пръсти, известни като таби. Сламените въжета, които се увиват около глезена, закрепват ходилото към стъпалото. Някога сандалите Waraji са били единственият вид обувки, носени от самураите, но днес те се носят предимно от косплейъри, на фестивали и от будистки монаси.

Сандалите waraji са най-простият вид традиционни обувки. Те са изработени от слама или тъкан коноп, връзват се около глезена и стъпалото. Простата им конструкция означава, че са леки и много гъвкави. Макар че изработката им е евтина, те често се носят от хора с нисък социално-икономически статус. Много сандали waraji са базирани на чуждестранни стилове, но имат много общи елементи. Основната им характеристика е тяхната гъвкавост и ниска цена.

Обувки Bast

Обувките баст са традиционни обувки, изработени от кората на бреза или липа. Кората се накисва за дълго време, след което се пресова направо. За направата на един чифт обувки са необходими три до четири фиданки. Производството на обувките е било много евтино, но те са били трайни само около седмица. Тези обувки се носели от хората, които живеели в селските райони. Някои магазини в Северна Европа все още предлагат от тези нтересни изработки.

Произходът "bast" датира отпреди хиляди години. Те били използвани от бедните хора в изостаналите райони на Русия и Финландия. Изработката им е била евтина, като издържали само една седмица. Все пак - били задължителна придобивка за бедните. Тези обувки се носят и днес в някои изостанали райони на Русия и Финландия, но не са толкова разпространени в други части на света.

Мексикански заострени ботуши

Чифт заострени модни ботуши с издължени пръсти е известен като "мексикански заострени ботуши". Тези обувки са били популярни сред мъжете в някои части на Мексико и често са носени с ирония от членовете на трибагрената музикална субкултура. Ботушите имат уникален стил и са класически пример за мексиканските трибагреници. Заострените пръсти правят тези ботуши още по-отличителни.

Произхождат от Матехуала, Мексико. Те са популяризирани в този град, разположен в северния централен щат Сан Луис Поси, само на три часа южно от Монтерей. В Матехуала заострените ботуши са основна част от местната култура, а местните танцови състави често се състезават в състезания по племенни танци. Ботушите, които могат да бъдат дълги до пет фута, се подчертават с шарена уестърн риза и тесни дънки.

Обувки за кабак

Кабкабите са традиционен вид обувки за крака от различни части на света. Най-често се срещат в страните, които са били под властта на Османската империя, въпреки че някои смятат, че за първи път са се появили в Ливан през XIV век. Първоначално са изработвани от дърво, но украсявани по-късно със сребърни или перлени резби. През цялата си история кабкабите са служили за защита на краката от горещо, мръсно или и от двете.

Мокасини

Мокасините са вид обувки, които традиционно се носят от коренните жители на Америка. Обикновено са били изработвани от мека еленова кожа. Предназначени са за използване на открито. Те са носени и от фермери и ловци в други части на света. Много индиански племена имат своя характерна форма и бродерия на мокасините си. Те са често носени и в Европа и Азия.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър