Руски сериал бие рекорди в Украйна

Клюки Добави коментар

Руски телевизионен сериал разтърси украинското общество. Тв продукцията се нарича "Думата на момчето: Кръв по асфалта." (Слово пацана: Кровь на асфальте) и е най-гледаният сериал в интернет в Украйна днес съобщава EL PAÍS.

"Думата на момчето: Кръв по асфалта" (Слово пацана: Кровь на асфальте), кадър от филма.

"Думата на момчето: Кръв по асфалта" (Слово пацана: Кровь на асфальте), кадър от филма.

Руските уебсайтове са блокирани в Украйна, а Министерството на културата напомни, че е забранено излъчването на аудиовизуални продукти от страната, която ги бомбардира и напада. Не само това, руският език е забранен със закон в държавната администрация и училищната система и е маргинализиран в радиото и телевизията. "Слово пацана" може да се гледа само чрез пиратско сваляне и въпреки това успехът му е огромен. Медиите знаят, че това е най-гледаният сериал в интернет, защото основната песен от саундтрака му е най-излъчваната песен в услугата на украинските музикални платформи Spotify и Apple и четвъртата най-излъчвана песен в Youtube.

Криминалният сериал разказва историята на тийнейджъри, които се присъединяват към престъпни банди в град Казан през 90-те. Филмът е финансиран от Руския институт за развитие на интернет. Действието се развива в Съветският съюз, който бързо се разпада, а перестройката мощно се влива в масите на хората. Настъпват трудни времена. Хората обедняват и много от тях са на пътя на борбата за оцеляване. А в това време тийнейджърите, опиянени от свободата и жаждата за бърза печалба, създават банди. Тези банди почитат правилата на живота, справедливостта и думата на едно дете. Но постепенно насилието и престъпността внасят раздор в този свят. Думата "пацан", в зависимост от контекста, означава и бандит.

Режисьор е Жора Крижовников, а в главните роли участват Иван Янковски и Рузил Минекаев.

В изявление на Министерството на културата на Украйна се твърди, че "за информационната сигурност на страната е важно да се спре разпространението на руско съдържание, да се предотврати влиянието на неговата информация и психологическото му въздействие". Тези прокламации обаче не са в състояние да предотвратят огромната популярност на руския сериал.

Испанското издание отбелязва, че спорът се е разгорял дотолкова, че дори бившият украински президент Петро Порошенко е споменал сериала на среща с младежи и е помолил зрителите да не го гледат.

"Думата на момчето: Кръв по асфалта" (Слово пацана: Кровь на асфальте)

"Думата на момчето: Кръв по асфалта" (Слово пацана: Кровь на асфальте)

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър