Повторния растеж на еленските рога може да е ключът към регенерация на костите

Любопитно Добави коментар

Повторното израстване на еленови рога може да се окаже ключът към регенерацията на човешките кости, разкри проучване

© Pedro Lastra

Китайски учени откриха стволови клетки в елени, които са способни да подпомогнат повторния растеж на еленските рога. Това откритие може да предостави възможност за клинична регенерация на човешки органи, съобщи Синхуа.

Бозайниците до голяма степен са загубили способността си да регенерират органите си, но еленовите рога са интересно изключение, което сега се превръща в ценен образец за изучаване на регенерацията.

Китайските учени, под наставлението на съветници от Северозападния политехнически университет, публикуваха проучване на едноклетъчния атлас на повторното израстване на рога в последния брой на списание „Сайънс“. Учените установиха, че група от прогениторни клетки на бластема на еленови рога има потенциал да предизвика самообновяване и възстановяване на костната тъкан, което значи, че клетките играят важна роля в бързия растеж на новия еленов рог.

Прогениторните клетки произлизат от три вида мезенхимни клетки или от инициатори на еленови рога в най-ранен стадий пет дни след падането на старите рога. След това те създават хрущялни клетки ин виво и ин витро.

Екипът от учени откри, че и мишките имат подобен тип клетки. Видовете, които не са бозайници, обаче, нямат такива клетки, което предполага, че при бозайниците може да се наблюдава специфичен механизъм за регенерация.

В проучването е използвана и едноклетъчна транскриптомия, за да се идентифицират 151 гена, свързани с растежа на костите.

Проучването може да промени разбирането за регенерацията на органите при бозайниците, както и цялостното развитие на регенеративната медицина, казаха изследователите.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър