Нептун озадачи астрономите с рязко захлаждане

Любопитно Добави коментар

Нептун, най-отдалечената планета в Слънчевата система, затвърди репутацията си на енигматичен свят, като озадачи астрономите с изненадващ спад в атмосферните си температури през последните две десетилетия, съобщи Ройтерс.

© NASA

Учените, които се фокусират върху стратосферата на Нептун, очакваха да отчетат повишаващи се температури в частта от планетата, видима от Земята в началото на лятото на южното й полукълбо, но установиха, че температурите спадат значително.

Изследването се основава на повече от 95 термични инфрачервени изображения - всички изображения, снети в периода 2003-2020 г. от телескопи на Хавай и в Чили, основно от Европейската южна обсерватория. Това е най-пълната оценка досега на атмосферните температури на Нептун.

"Атмосферата изглежда по-сложна, отколкото наивно очаквахме, което - очаквано, е основният урок, който природата преподава на учените отново и отново", каза Майкъл Роман, изследовател в университета на Лестър, Англия и ръководител на изследването, публикувано от специализираното издание "Планетари сайънс джърнъл".

Температурата на стратосферата на Нептун е спаднала с 8 градуса по Целзий до минус 117 градуса по Целзий за 17-те години, за които е изследвана. В същото време температурите на тропосферата, обичайно по-студеният слой, сочат незначителни промени, достигайки до минус 223 градуса по Целзий.

Нептун е сред най-слабо изследваните планети от Слънчевата система и отдалечеността й от Земята затруднява изучаването й. "Вояджър 2" на НАСА е единственият космически апарат, доближил планетата. Той прелетя край Нептун през 1989 г.

Температурните промени на планетата са неравномерни, с регионални вариации. Южните тропици се охлаждат, след това се затоплят, след това се охлаждат отново. Температурите на средните ширини първоначално остават почти без промени, след което постепенно спадат. Температурите на южния полюс първоначално спадат леко, преди да се повишат драстично между 2018 г. и 2020 г.

"Допускам, че общият спад в температурите най-вероятно се дължи на промени в атмосферната химия в отговор на променящата се сезонно слънчева светлина", каза Роман.

Диаметърът на Нептун е около 49 250 километра, което прави планетата около четири пъти по-широка от Земята. Нептун се движи в орбита около 30 пъти по-далеч от Слънцето в сравнение със Земята на разстояние около 4,5 милиарда километра. Това отнема близо 165 земни години за една пълна орбита около Слънцето или за една година на Нептун.

Нептун и съседната планета Уран са класифицирани като ледени гиганти. Нептун се отличава с изключително диманична атмосфера, основно от водород и хелий, с малки количества метан.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Космос