Маите са познавали и прилагали пазарната икономика, твърди изследване

Любопитно Добави коментар

Преди повече от 500 години на територията на днешна Гватемала маите са търгували при много по-слаб контрол от властите, отколкото археолозите са смятали досега, съобщи електронното издание Юрикалърт.

© Max Böhme

Изследване на учени от университета на щата Вашингтон, САЩ, върху латиноамериканската античност сочи, че управляващият елит тогава не се е намесвал в добива и търговията с обсидиан извън зоната на централизирания контрол. В районите с източници на обсидиан, използван за производството на оръжия и оръдия на труда, добивът и търговията с него се управлявала от местното население. С течение на времето добивът на естественото стъкло от вулканична лава и наличието на занаятчии за обработката му води до създаване на система, която по много начини напомня на съвременната пазарна икономика.

"Учените допускат, че търговията с обсидиан е била контролирана от управниците на маите, но нашето изследване показа, че това не е било така, поне не в този регион", каза Рейчъл Хоровиц, ръководител на изследването и преподавател по антропология в университета на щата Вашингтон. "Изглежда хората са разполагали с достатъчно икономическа свобода, като включително са имали възможност да купуват и продават занаятчийски стоки на места, наподобяващи съвременните супермаркети", каза тя.

Хоровиц и екипът й са извършили геохимичен и технологичен анализ на артефакти от обсидиан от 50 обекта около древната столица на народа Киче, за да определят произхода на суровината и техниките за обработката й. Резултатите сочат, че управниците на народ киче са контролирали търговията само в районите около столицата, но не и извън тях, дори в завзети от тях територии.

"Отдавна съществува убеждението, че хората в миналото не са имали пазарна икономика, което е малко странно, ако се замислиш. Защо тези хора в миналото да не са имали пазарно стопанство? Колкото повече се вглеждаме, толкова повече осъзнаваме, че има множество различни начини, по които животът на хората в миналото прилича на съвременния", каза Хоровиц.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър