Крал Чарлз Трети ще използва повторно исторически одежди за коронацията си

Любопитно Добави коментар

Британският крал Чарлз Трети, воден от своите непоклатими принципи за опазване на околната среда, ще облече за коронацията одежди, вече носени от неговите предшественици, вместо да си поръча нови, съобщи Ройтерс.

© Roberto Catarinicchia

74-годишният монарх ще бъде коронясан в Уестминстърското абатство в Лондон на 6 май по време на грандиозна церемония, на която ще носи или ще получи регалии, натоварени с религиозна и историческа символика.

Много от тези предмети, сред които короните и скиптрите, датират от векове, но Чарлз също така ще използва отново някои облекла, които са се появявали на коронациите от 1821 г. насам, „в интерес на устойчивостта и ефективността“, съобщи Бъкингамският дворец.

Сред одеждите, които ще се появят отново, ще бъде коронационната ръкавица, изработена за неговия дядо Джордж Шести. „Имаме прекрасен, екологичен крал, който използва нещо повторно, вместо да си купи нова ръкавица“, каза Дебора Мур, главен изпълнителен директор на компанията „Дентс“, изработила ръкавицата със златна бродерия за коронацията на Джордж Шести през 1937 г.

„За нашия изключително модерен крал това е и проява на приемственост, поглед назад към миналото“, каза Мур, чиято фирма също изработи ръкавицата за коронацията на майката на Чарлз, кралица Елизабет Втора. По време на церемонията ръкавицата, изработена от бяла кожа и бродирана с позлатена метална нишка, се поставя на десницата на монарха като напомняне, че суверенът трябва да проявява кротост при събирането на данъци.

Крал Чарлз ще носи и „Colobium Sindonis“ на дядо си - бяла ленена туника, както и неговия колан за меч, като по този начин отново ще избегне традицията да си поръча нови.

Други регалии, които Чарлз ще облече по време на службата, са с корени отпреди 1000 години - от времето на неговите нормандски предшественици. Те включват „супертуника“ – връхна дреха от златна коприна с ръкави и цяла дължина. Тя е била изработена за коронацията на крал Джордж Пети, прадядото на Чарлз и е носена от следващите монарси, включително и от Елизабет Втора. Върху нея Чарлз ще облече императорската мантия, ушита от златотъкан плат и първоначално изработена за коронацията на Джордж Четвърти през 1821 г.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър