Кан 2024: Големи продукции и напрегната атмосфера бележат подготовката по откриването

Любопитно Добави коментар

Големи продукции и напрегната атмосфера бележат подготовката по откриването на кинофестивала в Кан, което ще се състои тази вечер, съобщи Ройтерс.

© Jannis Lucas

Според слуховете откриването може да се превърне в експлозия от обвинения в духа на движението #AзСъщо (#MeToo). Планирана е и стачка на служителите, което създава опасения от отмяна на церемонията.

В Кан трябва да бъдат представени "Мегалополис" на Франсис Форд Копола, както и новият филм на Йоргос Лантимос "Видове доброта" (Kinds of Kindness).

Комбинацията от вълнение по повод премиерите на филми и опасенията от отмяна на церемонията, съчетани с евентуални криминални обвинения, прави атмосферата изключително специфична, каза пред Ройтерс Скот Роксбъроу, главен редактор на европейския офис на изданието "Холивуд рипортър".

Френският ежедневник "Фигаро" съобщи през миналата седмица, че организаторите са сформирали кризисен екип в случай на евентуалното оповестяване на имената на 10 фигури от филмовата индустрия по обвинения в сексуално насилие в деня на откриването. Според изданието е възможно и някои филми да отпаднат от графика на прожекциите, а обвинените може да бъдат помолени да не се появяват на червения килим.

Възможно е да бъде обявена стачка на фестивалните работници заради предложени промени в трудовото законодателство на Франция.

Според Роскбъроу научнофантастичният епос на Копола "Мегалополис" е филмът, който задължително трябва да се гледа през тази година.

Кан има слабост към утвърдените холивудски звезди и това личи по почетните награди, които все повече се раздават в последните години - Джордж Лукас, Мерил Стрийп, Том Круз, Харисън Форд и др. Това е част от желанието на организаторите на фестивала да привлекат светлините на прожекторите към актьорите, които са донякъде забравени в ерата на "Марвел", каза Роксбъроу. Сред актьорите под 35 години, които ще минат по червения килим в Кан, ще бъдат Джейкъб Елорди от тийнейджърската драма "Еуфория", Аня Тейлър-Джой и поп звездата Селена Гомес.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър