Какви икони трябва да има в къщата ви?

Любопитно Добави коментар

Православните могат лесно да изброят всички основни християнски празници, могат да рецитират основните молитви и да разкажат някои факти от живота на Исус Христос.

© Aaron Burden

Но не всеки разбира иконите и знае техните характеристики. Влизайки в църковен магазин, обикновеният човек се губи, гледайки лицата на светците.

Разбира се, той разбира къде са изобразени Божията майка и Спасителят, но едва ли ще запомни пълното име и значение на иконата. Но е много важно да знаете кои изображения първо трябва да си вземете у дома. Правилното им местоположение ще гарантира защитата на вашия дом и хармонията в семейството.

Какви икони трябва да има в къщата на всеки християнин?

  • Исус Христос. Сред всички изображения най-известни са Спасителят, Несъздаден от ръце и Всемогъщият Спасител. Хората се молят пред него за помощ в земните дела, молят за изцеление и милос

Не толкова популярни, но не по-малко почитани са:

  • Спасител Емануил (образ на Спасителя като дете). Обръщат се към него, за да се отърват от сериозни заболявания.
  • Великият епископ спасител (Господ под формата на Свещеник). Хората искат благословия преди ново начало, за щастливата съдба на децата, защита от природни бедствия.
  • Спасител на добрата тишина (Исус преди да дойде на Земята). Хората се молят на тази икона, когато им е необходима сила за преодоляване на трудностите, за укрепване на вярата и духа.
  • Майка Богородица. Има огромен брой изображения на Небесната царица и всеки от тях е от голямо значение в православния свят. В Русия най-почитани са Казанската Богородица, Владимирската Богородица и Иверската Богородица.

Можете да изберете за себе си всяко изображение, което ви харесва, но винаги трябва да го поставяте малко по-високо от останалите лица. А самият иконостас е желателно да се организира в източната част на дома ви. С тези лица вярващите се молят за семейно благополучие, защита от недоброжелатели, материален просперитет, изцеление и т.н.

Други свети изображения на Пресвета Богородица помагат да се справите с някои ежедневни проблеми. Например иконата „Неизчерпаема чаша“ трябва да е в къщата, където живее човек с алкохолна или наркотична зависимост. Укрепва духа и дава сила за справяне със зависимостите.

Източник: ikonopis.bg

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър