Изкуството е ключ към щастливото стареене

Любопитно Добави коментар

Посещението на концерти, рисуването и танците са полезни за здравето на възрастните хора

© Anna Kolosyuk

Учени от университета на Западна Австралия установиnd, че практикуването на различни форми на изкуство като хоби и развлечение е полезно за психичното здраве на възрастните хора, пише сп. "Фронтиърс ъв пъблик хелт" (FPH).

За целите на изследването авторите му са анкетирали хора на възраст над 60 години с цел да разберат дали през последните 12 месеца са участвали в дейност, свързана с изкуство. Участието е варирало от преки занимания като рисуване или танци до посещение на културни събития, доброволческа дейност в сферата на изкуствата и др.

Резултатите показват, че 85 процента от анкетираните са участвали в някаква форма на изкуство по един или друг начин. Оказало се, че подобни занимания в свободното време са пряко свързани с доброто психическо състояние и чувството за благополучие. Ефектът се е запазвал независимо от доходите, образованието и житейските събития.

Освен това участието в творчески дейности е имало благоприятен ефект и върху физическото състояние на възрастните хора, макар и не толкова изразен, колкото върху психичното им здраве.

Според учените разработването и популяризирането на програми за развлекателни изкуства за пенсионери може да бъде полезен подход към здравословно остаряване и да спомогне за предотвратяването на проблеми с психичното здраве.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър