Изкуствен интелект създава фалшиви снимки на звезди на бала в музея "Метрополитън"

Любопитно Добави коментар

Не, Кейти Пери и Риана не бяха на бала на музея "Метрополитън" тази година. Това обаче не попречи на генерирани с изкуствен интелект изображения да подлъжат почитателите им, че звездите са позирали на стълбището на музея на най-голямото модно събитие на годината, съобщи Асошиейтед прес.

Дийпфейк снимки на множество звезди на годишния благотворителен бал в Музея на изкуствата "Метрополитън" бързо се разпространиха онлайн в понеделник и вторник.

Потребители на социалните мрежи със зорки очи забелязаха несъответствия, а и част от платформите, като Community Notes на Екс, отбелязаха, че някои от снимките вероятно са създадени с изкуствен интелект.

Един от признаците, че популярна снимка на Пери в покрита с цветя вечерна рокля, е фалшива, е фактът, че килимът върху стълбището на музея е същият като използвания на бала през 2018 г., а не е настилката от текстил със зелен оттенък, обточен с жива зеленина.

Доста хора обаче се подлъгаха, включително и майката на Кейти Пери. Часове след като две компютърно генерирани снимки на певицата се завъртяха онлайн, Пери ги публикува в Инстаграм заедно със скрийншот от съобщение от майка й, която й прави комплимент за начина, по който изглежда на бала в "Метрополитън". Певицата предупреждава да се внимава за подправени изображения и посочва в публикацията, че била ангажирана с работа и не е отишла на бала.

Фалшива снимка и на певицата Риана в поразителна бяла вечерна рокля, с избродирани цветя, птици и клонки, също стана популярна онлайн. Първоначално бе потвърдено, че тя ще участва в гала вечерта, но представители на "Вог" съобщиха непосредствено преди събитието, че певицата няма да успее да се включи. Според сп. "Пийпъл" Риана се е разболяла от грип, но нейни представители не потвърдиха причината за отсъствието й, както и компютърно генерираните й снимки.

Трудно е да се определи източникът на тези фалшиви снимки, но реалистично изглеждащия фон на събитието кара мнозина да смятат, че изкуственият интелект, използван, за да ги създаде, е бил обучаван със снимки от минали гала вечери на "Мет". Компанията Getty Images, официален фотограф на събитието, отказа коментар във вторник. Миналата година Getty Images заведе дело срещу водещия генератор на изображения с изкуствен интелект Stability AI, базиран в Лондон, с обвинение, че е копирал без разрешение повече от 12 милиона снимки от колекцията с изображения на Getty. След това Getty създаде свой генератор на снимки с изкуствен интелект, обучен с фотографии на компанията, но блокира опитите за генериране на "проблемно съдържание".

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър