Цветята на масата променят вкуса на виното

Любопитно Добави коментар

Британски учени твърдят, че цветята от аранжировката на масата могат да променят вкуса на сервираното вино и написаха препоръки как най-добре да се съчетават, съобщи в. "Дейли мейл".

© Jeff Siepman

За изследването 32 души са дегустирали вина в стаи с два вида цветя или без цветна украса. Те не знаели какво точно пият. Едното от предлаганите вина - високотаниновият танат от Уругвай било със силен аромат и вкус. Когато го сервирали край украса от нежни цветя, хората го оценявали като по-слабо от мекото австралийско пино ноар. Общият принцип е, че нежните цветя омекотяват вкуса на тежкото вино и то изглежда по-елегантно и плодово, докато за деликатните вина въздействието е по-слабо.

Според експертите пино ноар се съчетава най-добре с червени рози, малбек - с бели анемонии, совиньо блан - с бледорозови карамфили. За пино гри те препоръчват бледорозови далии, за каберне совиньон бледорозови калии, за мерло . бледорозови рози, за ризлинг - сини хортензии.

"Виното е едно от най-великите сетивни изживявания в света, но това изследване показва, че то може да бъде повлияно от фактори извън чашата, като например подредбата на цветята на масата", каза ръководителят на екипа д-р Хебър Родригес от Центъра за обучение и изследване на виното в колежа Плъмптън в Източен Съсекс."Това означава, че ако планирате да сервирате много остро, предизвикателно вино на вашата вечеря, аранжирането на деликатни цветя може да направи вкуса му не толкова силен и по-плодов, елегантен и цветен".

Участниците в изследването са били на възраст от 24 до 82 години. Те е трябвало да класифицират опитваното вино по скала от деликатно до силно и да му дават свое описание. Доброволците не са знаели какво вино опитват, нито осъзнали, че им се поднася едно и също в различна обстановка. Дегустациите били в стая, украсена с нежни цветя, в друга с ярки и "по-солидно изглеждащи" букети и в трета без цветя.

И в трите стаи участниците оценили пино гри като деликатно - меко, с по-фин вкус и аромат. По-сложното танат обаче получило погрешна оценка като по-деликатно от пино ноар в стая със светли цветя. Това не се случило в стая с ярки и едри цветя. В нея дегустиращите го описали като сложно, киселинно, с вкус на тъмни плодове, а в другата с нежни цветя - като плодово, флорално и ароматно.

Пино ноар също било оценено като по-деликатно в стая с нежни цветя.

Резултатите могат да помогнат на организаторите на събития да избират цветята в зависимост от предлаганото вино.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Вино