Астрономи потвърдиха съществуването на трета протопланета

Любопитно Добави коментар

Екип изследователи потвърди съществуването на HD 169142 b - трета протопланета, съобщи Физ.орг.

© Gary Scott

Астрономите от университета в Лиеж (Белгия) и университета Монаш (Австралия) са работили с данни от Европейската южна обсерватория, събирани от 2015 г. до 2019 г. и по-нови наблюдения. Анализът им, публикуван в "Месечни съобщения на Кралското астрономическо дружество", потвърждава съществуването на протопланетата.

Планетите се образуват от струпване на материал в дискове, заобикалящи новосъздадени звезди. Когато планетата все още се формира, т.е. когато все още събира материал, тя се нарича протопланета. Досега бяха потвърдени само две протопланети - PDS 70 b и c, и двете в орбита около звездата PDS 70. Този брой вече е увеличен на три с откриването и потвърждението на протопланета в диска от газ и прах около HD 169142, звезда на 374 светлинни години от Слънчевата система.

Поредица от изображения на системата HD 169142, показват образуващата се планета HD 169142 b, движеща се по своята орбита във времето. В следите на планетата се вижда ярък спирален ръкав, резултат от динамичното взаимодействие между планетата и диска, в който се намира. Сигналът от звездата, която е 100 000 пъти по-ярка от планетата, е изваден чрез комбинация от оптични компоненти и обработка на изображението. Изображения са получени с инструмента SPHERE от Много големия телескоп на ESO.

Още през 2019 г. екип, ръководен от Р. Гратън, предлага хипотезата, че компактен източник в образите може да е на протопланета. Новото изследване потвърждава тази хипотеза чрез анализ на старите данни и нови наблюдения с по-добро качество.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Космос