Абатството Мон Сен Мишел разкрива свои тайни на 1000-ия си рожден ден

Любопитно Добави коментар

"Брак между човешкия гений и природата" - така френският президент Еманюел Макрон нарече абатството Мон Сен Мишел, което тази година чества своя 1000-ен рожден ден.

© Gilles DETOT

Юбилеят от поставянето на първия камък на архитектурното бижу, издигнато върху гранитна скала край бреговете на Нормандия, се отбелязва с множество събития - изложби, концерти, конференции, визуално шоу, които ще продължат до есента.

Абатството, което от 1979 г. е включено в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, е сред най-известните туристически обекти във Франция с около 1,3 милиона посетители всяка година.

Светлинното шоу за юбилея, наречено "Слънцестоенето на хилядолетието" и планирано за вечерта на 23 юни, е очаквано с голям интерес. Подобно представление, при което Мон Сен Мишел се превръща във фон за прожекции от всички точки на залива, не е правено досега. Посетителите традиционно могат да се насладят на програма с безбройни светлини, но според организаторите тази за юбилея ще бъде изключителна.

Туристите имат възможност да разгледат и открита наскоро изложба, посветена на историята и архитектурата на абатството, която разкрива много от тайните на Мон Сен Мишел. Тя ще остане там до ноември 2023 г. Експозицията "Домът на архангела" представя историята на Мон Сен Мишел чрез тридесетина емблематични експоната. Много от тях, сред които скулптури, макети, статуи и сребърни прибори, са показани за първи път на посетителите на абатството. През Средновековието то е пазело многобройни ръкописи и продължава да разполага с изключително богата библиотека.

От Регионалния департамент по културните въпроси в Нормандия обясниха пред френските медии, че са били необходими две години, "за да се справим с предизвикателството да организираме изложба в църква на абатството".

Красотата на това място, наричано често "чудото на Запада", е обезсмъртена в творбите на много известни писатели - от Гюстав Флобер до Теофил Готие и Виктор Юго, за когото абатството е "Хеопсът на Запада". Уникалният обект вдъхновява писателя Пол Февал за написването на романа "Чудесата на Мон Сен Мишел” (1879 г.). Твърди се, че от абатството е почерпена и идеята за създаването на Минас Тирит, столицата на Гондорската държава от "Властелинът на пръстените" на Дж. Р. Р. Толкин.

Величествено издигащото се на скалата абатството има сериозно значение и важна роля във френската история. Основано е като религиозно светилище през 708 г. Легендата разказва, че архангел Михаил се явил на епископа на Авранш - Обер, и му заръчал да построи света обител на близкия остров.

Черепът на епископа е показан в експозицията “Домът на архангела”. Обичайно той се съхранява в близкия град Авранш, но в чест на 1000-ия рожден ден на Мон Сен Мишел е пренесен и изложен в абатството.

През 966 г. бенедиктински монаси пристигат на острова и през 1023 г. започват работа по изграждането на абатството, което непрекъснато се разширява в следващите векове и става свидетел на ключови моменти от френската история. Превръща се в крепост по време на Стогодишната война през 14-и и 15-и век, успява да издържи на 30-годишната британска обсада.

По време на Френската революция през 18-и век абатството е превърнато е затвор. То изпълнява тези функции до 1863 г., като 14 000 затворници са изпратени през годините в т.нар. "Бастилия край морето", където приливите, отливите и подвижните пясъци правят невъзможно бягството.

Мон Сен Мишел започва да се превръща в туристическа атракция, останала популярна и до днес, в периода преди Първата световна война. Освен самото абатство сред забележителностите е известната гостилница “Mère Poulard”, кръстена на основателката си - готвачката Анет Пулар. Заведението е отворено за посетители от 1888 г. , като продължава да функционира и днес. Сред специалитетите му е вид омлет, наподобяващ суфле.

През изминалите столетия ресторантът привлича кралски особи, художници, писатели и други знаменитости, а сред гостите са били Моне, крал Едуард Седми, Ърнест Хемингуей. Твърди се, че през 1944 г. американецът, който по онова време е военен кореспондент, описва на маса в ресторанта десанта в Нормандия, включително една от решаващите битки, проведена на няколко километра от Мон Сен Мишел, близо до град Авранш.

Днес около 40 души живеят на острова, който е свързан със сушата чрез мост. По време на приливите понякога остава напълно недостъпен. Сред обитателите на населеното място са свещеници и монахини, заселили се тук през 2001 г. Френските власти правят сериозни инвестиции за реставрация и защита на околната среда около културния паметник.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Франция #Мон Сен Мишел